Göteborgs Konserthus Vecchi-konsert

Evenemanget har ägt rum. Välkomna! Vid dagens stipendieutdelning bjuds på kammarmusik av högsta klass. Fri entré.

Speltid ca: 1 t 15 min ingen paus Scen: Stenhammarsalen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Guido Vecchi föddes den 23 januari 1910 i Malmö av italienska föräldrar och dog 1997 i  Göteborg. Han kom 1935 som solocellist till Göteborgs Symfoniker och blev en centralgestalt i Göteborgs musikliv som solist, kammarmusiker och pedagog.

Ett nära samarbete med den tidens tonsättare, bland dem Hilding Rosenberg, Sven-Eric Johanson, Gösta Nystroem och Bo Linde, ledde till en rad uruppföranden av solokonserter och kammarmusik. 1982 framträdde Guido Vecchi för sista gången som solist med Göteborgs Symfoniker i en cellokonsert av Saint-Saëns. 1994 sålde han sin fina venetianska Gofriller-cello och bildade en stipendiefond. Sedan dess har mer än 1,9 miljoner kronor delats ut till unga stråkmusikers vidareutbildning. Dagens stipendiater får 30.000 kr vardera.

Program

Samuel Barber sonat för cello och piano
Allegro ma non troppo
Adagio
Allegro appassionato

Oskar Valeberg cello
Magnus Ricklund piano

 

Johannes Brahms Sonat i e-moll för piano och cello
Sats 1 Allegro non troppo
Chao-Jan Chang Four Moods for Solo Cello
Sats 1 Flying

Sven Risberg cello
Magnus Ricklund piano


Dmitrij Sjostakovitj
Preludium för två violiner och piano, i arrangemang för två celli och piano
Oskar Valeberg och Sven Risberg cello
Magnus Ricklund piano

 

Oskar Valeberg är född och uppvuxen i Kungsbacka, och började tidigt spela för Petra Hellquist på Linnéstråket i Göteborg, därefter för Jessica Colliander vid Kungsbacka Kulturskolas fördjupningslinje och sedan för Peter Schöning på Hvitfeldtska Gymnasiet. Han har sedan tidiga år spelat som solist, kammarmusiker och orkestermusiker, bland annat som medlem i Skallsjö Sommarorkester.

Oskar tog sin kandidatexamen vid Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet 2018 där han studerade cello för Claes Gunnarsson och kammarmusik för Simon Crawford-Phillips. Oskar fick även här ta del av masterclasses och lektioner för cellister som Mats Lidström, Truls Mörk, Stefano Veggetti och Johan Stern.

Sedan hösten 2018 studerar Oskar masterutbildning på Musikhögskolan i Malmö vid Lunds Universitet för cellisten Andreas Brantelid.

Sven Risberg är född och uppvuxen i Linköping och började spela cello som åttaåring på Linköpings Kulturskola. Där studerade han för Stina Ekdahl och för Torstein Dalene. Under det avslutande året i gymnasiet blev han tilldelad kulturskolans Guldstipendium och fick framträda som solist med Linköpings ungdomsorkester. Därefter följde ett års studier för Lars-Inge Bjärlestam på Musikhögskolan Ingesund. Det var ett viktigt år som gav mycket inspiration och som ledde Sven in på banan att fortsätta sina musikstudier i Göteborg.

Sedan 2015 har Sven studerat för Claes Gunnarsson på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har sedan dess haft många framträdanden både som kammarmusiker och solist. I samarbete med Högskolan för Scen och Musiks kammarkör, och dess dirigent Jan Yngwe, har Sven framträtt som solist ett flertal gånger, bland annat i Paris våren 2017.

2017 var han solist i Haydns cellokonsert i C-dur med Örnsköldsviks Musiksällskap under ledning av David Wahlén och 2018 var han solist i Jaques Iberts cellokonsert med Göteborg Wind Orchestra under ledning av Niklas Willén. Tidigare har Sven även deltagit i masterclasses för cellister som Truls Mörk, Mats Lidström och Niels Ullner. Sven spelar på en cello byggd 2017 av den italienska instrumentmakaren Stefano Marzi.

Professor Magnus Ricklund är utbildad pianist och organist. Sedan 1979 är han lärare i musikalisk gestaltning vid Högskolan för Scen och Musik (HSM), där han främst arbetar med cello-, trumpet-, valthorn- och sångstudenterna. Han undervisar även i kammarmusik och partiturspel.

Cellorepertoaren har alltid legat honom varmt om hjärtat. Under åren har han samarbetat med många cellopedagoger vid HSM, bl a Maja Vogl, Guido Vecchi, Frans Helmerson, Mats Rondin, Torleif Thedéen, Harro Ruijsenaars, Johan Stern och Claes Gunnarsson.

Årets bägge stipendiater har varit hans studenter under deras kandidatutbildning.

 

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang