Göteborgs Konserthus Vecchi-konsert

Evenemanget har ägt rum. Musik av Janacek, Brahms och R Schumann, samt utdelning av stipendie till violinisten Victoria Stjerna och Sjöströmska kvartetten.

Scen: Stenhammarsalen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Guido Vecchi föddes den 23 januari 1910 i Malmö av italienska föräldrar och dog 1997 i  Göteborg. Han kom 1935 som solocellist till Göteborgs Symfoniker och blev en centralgestalt
i Göteborgs musikliv som solist, kammarmusiker och pedagog.

Ett nära samarbete med den tidens tonsättare, bland dem Hilding Rosenberg, Sven-Eric Johanson, Gösta Nystroem och Bo Linde, ledde till en rad uruppföranden av solokonserter och kammarmusik. 1982 framträdde Guido Vecchi för sista gången som solist med Göteborgs Symfoniker i en cellokonsert av Saint-Saëns. 1994 sålde han sin fina venetianska Gofriller-cello och bildade en stipendiefond. Sedan dess har mer än 1,7 miljoner kronor delats ut till unga stråkmusikers vidareutbildning. Dagens stipendiater är Victoria Stjerna (40 000 kr) och Sjöströmska kvartetten (50 000 kr).

Victoria Stjerna

Victoria Stjerna är född och uppvuxen i Göteborg i en ungersk musikerfamilj och började tidigt spela med sin pappa som är pianist. Stjerna har på kort tid hunnit med att spela både som solist, kammarmusiker och som orkestermusiker. Likaså har hon hunnit delta i ett flertal nationella och internationella tävlingar där hon fått flera topp-placeringar. Sedan 2012 studerar Stjerna för Per Enoksson i violin och Mats Zetterqvist i kammarmusik vid Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Parallellt med detta deltar hon i masterclasses både i Sverige och utomlands.

Sjöströmska kvartetten

Sjöströmska kvartetten bildades våren 2007 i Göteborg och har genom flertalet framgångsrika konserter och turnéer blivit en etablerad kammarmusikensemble. De har framträtt i svensk samt fransk radio, gett ett stort antal uppskattade konserter och har en bred klassisk repertoar, och har belönats med utmärkelser så som Vertavopriset och stipendier från Kammarmusikförbundet RSK, Willinska stiftelsen och Adlerbertska stiftelsen.

Kvartetten kännetecknas av musikernas passionerade spel och målinriktade attityd, samt en nyfikenhet för nya uttrycksformer. Bredvid den konstmusikaliska repertoaren har kvartetten en faiblesse för genremässiga avstickare, vilket har lett dem till nya scener och spännande samarbeten med bland annat Weeping Willows, Sebastian Ring och Simon Ljungman.

Program

JANACEK Sonat för violin och piano

BRAHMS Ungerska Danser nr. 2, 4 och 21

R SCHUMANN Stråkkvartett i F-dur

Medverkande

VICTORIA STJERNA violin

EMMA JOHANSSON piano

SJÖSTRÖMSKA KVARTETTEN:

JENNY JONSSON violin

ANNIE SVEDLUND violin

MÄRTA ERIKSSON viola

LISA REUTER cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter