Stäng
Meny

Tre världs-premiärer på ett bräde!

Nu kommer äntligen den första inspelningen av Elfrida Andrées första symfoni, över 150 år sedan den tillkom 1868. ”Sinfoni för orkester” skrev hon på försättsbladet till detta tidiga verk – hon var 27 år när det slutfördes – som härmed kan höras av alla nyfikna musikälskare. 

Göteborgs Symfoniker och dirigenten Johannes Gustavsson framför på denna skiva ytterligare två verk som aldrig spelats in tidigare: Ida Mobergs orkestersvit Soluppgång och Valborg Aulins Tableaux Parisiens.

Kollage med svartvita porträtt av Elfrida Andrée, Ida Moberg och Valborgs Aulin

Elfrida Andrée, Ida Moberg och Valborgs Aulin.

Finlandssvenska Ida Moberg var sångerskan som efter fyra års studier på konservatoriet i St Petersburg återvände till Helsingfors och studerade komposition för Sibelius. Hennes musik är färgad av både andliga och antroposofiska intressen. Orkestersviten Soluppgång har till exempel satsbeteckningar som Verksamhet respektive Stillhet, lyhörda och jordnära betraktelser av den mänskliga tillvaron.

Valborg Aulin var en skicklig pianist och kammarmusiker som studerade komposition vid Kungliga musikkonservatoriet i Stockholm samt för berömdheter som Nils W Gade i Köpenhamn och Jules Massenet i Paris. Det var där hon 1886 skrev de ”parisiska målningar”, intryck från vistelsen i den franska metropolen, som sorgligt nog aldrig kom att spelas under hennes livstid. Men nu är det dags och skivans producent Magdalena Fronczak är viss om musikens framgång:

– Garanterat en framtida klassiker!

Läs mer om Elfrida Andrées imponerande livsverk i tonsättarporträttet av henne.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!