Från Podiet nr 3 2022-2023 7 frågor: Johan Norberg

Gittaristen Johan Norberg är sedan många år även etablerad som skribent och krönikör, bland annat i Tidningen Vi och Jazzradion i P2. I mars 2022 besöker han Konserthuset för att spela med Nils Landgren i gemensamma duon Chapter Two.

1. Chapter Two har ju en lång historia. Vad betyder det ”andra kapitlet” för er idag?
Idag har det övergått från bara ett musikaliskt samarbete till att också innebära en djup vänskap. Vi har känt varandra i 42 år och spelat som duo i 35 år. Det är fint att ha ett så långt samarbete.

2. Några musikaliska nyheter?
Nej absolut inte, vi kommer att presentera exakt samma låtar som vi alltid har gjort. Man ska aldrig underskatta värdet av att fördjupa sig i samma uttryck.

3. Favoritlåten?
Get Here av Brenda Russell. Nisse sjunger den helt fantastiskt och den passar oss perfekt. Jag är lite extra stolt över den för jag tycker mitt gitarrspel, just där, tar fram det allra bästa i Nisses sångröst.

4. Det bästa med att spela med Nils Landgren?
Han är världens bästa trombonist och sångare, det är ganska bra tycker jag. Men jag blir ju på så sätt väldigt bortskämd, så jag spelar inte med någon annan överhuvudtaget längre, bara med Nisse.

5. Något ni inte är överens om i musikväg?
Nej, det har aldrig hänt att vi tyckt olika om musik, det finns faktiskt ingen annan jag kan dela en så bred musiksmak med.

6. Dina tips från svenska jazzscenen?
Leo Lindberg är ju en fenomenal pianist, och sångerskan Ellen Andersson.

7. Hur är läget för livemusiken?
Det annonseras hela tiden ett enormt utbud, och jag undrar om det finns publikunderlag för allt? De som verkligen vill spela, och det är många, ger sig ut på scenen ändå. Oavsett konkurrens eller lågkonjunktur. Att älska att spela har ju inget med rationella ekonomiska överväganden att göra.