Från Podiet nr 4 2017-2018 Hallå där, Bodil Asketorp

Hon tar över vår populära föreläsningsserie efter Sixten Nordström.

Du tar över vår populära föreläsningsserie som får namnet Bodils bitar. Vad kan publiken förvänta sig med dig bakom rodret?
– Vi utgår såklart kring den musik som står på programmet i Göteborgs Konserthus. Älskar tonsättarberättelser, sanna eller falska. Från musikanekdoter till analyser. Musikhistoriens ”trösklar” eller övergångar, ”förbjudna” ackord, vad är ful musik – och när?

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?
– Musikvetare med fil kand från musik-vetenskapen i Lund. Föreläste i musikhistoria på Malmö musikhögskola och musikvetenskapen i Lund. Har doktorerat i åravis i Stockholm på medeltida troper*. Började på Sveriges Radio 1989. Har gjort många olika saker där, tablåredaktör, nattpratare, Dagens dikt-musikläggare, domare i Bit för bit, bisittare och programledare i Ring till musiken och Önskekonserten med mera. Föreläser mer än gärna om den klassiska musikhistorien men kan inget om pop eller rock.

Vad betyder musiken för dig?
– Mat och musik = måsten.

Favoritmusik?
– Svåra frågor. Senromantiken med Mahler som symfoniker och Wagner och Verdi som operatonsättare. Gregorianskt till Gesualdo när det gäller äldre musik.

Ditt starkaste konsertminne?
– Bachs Matteuspassion i Lunds domkyrka i slutet av 1960-talet. Birgit Nilsson som Tosca på Malmö stadsteater ungefär samtidigt.


*Speciell kyrkosång

Abonnemanget Bodils bitar innehåller sex föreläsningar för 1010 kr inklusive kaffe och smörgås.