Från Podiet nr 2 2022-2023 Hallå där, Mika Takehara

Solist i Johannes Janssons nyskrivna marimbakonsert som uruppförs den 7 december 2022 i Göteborgs Konserthus.

Kan du berätta lite om konserten och hur den blev till?
När jag lyssnade på Johannes Janssons tidigare musik påminde den mig om meningen med konst, passion för livet och tillvaron som människa på denna jord. Jag drogs djupt in i hans konstnärliga värld. Jag presenterade mina tankar för honom och sedan började vår resa tillsammans, en underbar resa. Det här är vårt första projekt.

Hur har arbetsprocessen varit?
Den här premiären planerades till maj 2020, men hela min förberedelseprocess blev plötsligt avbruten. Det har varit en tuff period. Det skapade en känsla av besvikelse och oro för framtiden. Jag har fått fokusera på “Back to basics” genom meditationer, läsning och genom att frigöra tid med mina instrument.

Vad lärde du dig under det här projektet?
Jag har fått en tydligare vision och känsla för hur man presenterar skönheten i musiken och ljuden. Jag har längtat så mycket efter att få spela för publik och är så tacksam!
Vad tilltalar dig särskilt med det här stycket?
Kompositören Johannes Jansson är en fascinerande kompositör som har ett särskilt sinne för konst. Han känner ilska, smärta, sorg, hopplöshet över katastrofer och orättvisor som händer i världen, och förvandlar det till vacker musik med starka budskap.

Du är med i många musikaliska sammanhang, vad händer mer i höst?
Jag kommer att börja komponera inför ett dansuppträdande i vår, konserter med Lisa Nordström (som framträdde i Göteborgs Konserthus i september) och ytterligare en konsert med min duo Klakimara med violinisten Klara Hellgren. Och jag kommer att framträda vid 30-årsjubileet av Maestro Seiji Ozawa-festivalen i Japan!

 

Text: Jenny Svensson
Foto: José Figueroa