Från Podiet nr 1 2020-2021 Konsten i Konserthuset: Musikanter

Vi tittar närmare på oljemålningen Musikanter av Nils Wedel

Denna kubistiskt inspirerade målning från 1938 med ett antal musiker och deras instrument möter man till vänster i entrén till Stenhammarsalen. Dess milda men samtidigt mustiga färger i ett begränsat kulörspektrum tar emot med både fascinerande linjer och värme.

Nils Wedel (1897-1967) var målare, grafiker och konsthantverkare influerad av såväl kubismen som surrealismen. Han utbildades vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och Academie Moderne i Paris och var verksam som lärare vid Slöjdföreningens skola. Nils Wedel har utfört ett flertal offentliga arbeten och finns bland annat representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och museerna i Norrköping och Karlstad.

Han var minst sagt produktiv och gjorde allt från målningar, etsningar, trägravyrer, litografier och mosaik. Många har säkert sett hans mosaikarbete utan att egentligen känna till vem som skapat det: mosaiken i Valhallabadet gjordes av Nils Wedel 1957. Hur många hundratusentals simmare som sett den stilfulla mosaiken bakom det stora hopptornet är det väl inte någon som riktigt vet.

Mosaiken i Valallabadet

Vid studier i Paris träffade Nils Wedel 1921 den kände kubisten Fernand Léger. Mötet blev avgörande för hans konstnärliga utveckling: ”När jag kom till Frankrike som mycket ung efter första världskriget och fick se kubismen var det den största upplevelsen i mitt liv. Jag blev fullkomligt förhäxad och det är det största som hänt i tillvaron.”

Nils Wedel föddes i Göteborg men bodde under sin karriär också i Paris, Köpenhamn och Malmö. I Göteborg skapade han bland annat den monumentala målningen Samhället av i dag i Folkets hus (1951) samt gjorde dekorationerna till Benjamin Brittens operakantat St Nicholas och baletten Fröken Julie på Stora teatern. Konsthallen näst intill Göteborgs Konserthus har också ställt ut hans målningar liksom utställningar med göteborgskonstnärer i Åbo (1950) och Dublin (1951).

1958 bosatte han sig med hustrun Alice Willén, som var textilkonstnär, på Orust där han gjorde ett flertal stafflimålningar i olja som ställdes ut i Göteborgs konsthall 1964. Nils Wedel avled 1967 och är begravd på Torps kyrkogård på Orust. Författaren och journalisten Kristian Wedel som skriver betraktelser i Göteborgs-Posten är barnbarn till Nils Wedels syster.

Målningen Musikanter donerades till Konserthuset 1997 av Sten A Olsson och familjen Wedel.

Text: Stefan Nävermyr
Foto: Mikael Persson