Från Podiet nr 4 2019-2020 Side by Side 2020: Högre deltagartryck än någonsin på internationella musiklägret

Rekordstort intresse för musiklägret 13-17 juni

För sjunde året i rad anordnar Göteborgs Symfoniker det internationella musiklägret Side by Side. I anmälningslistan finns länder som Indien och Kenya representerade såväl som många svenska kulturskolor och det framgångsrika integrationsprojektet Dream Orchestra. Intresset har varit väldigt stort och lägret är nästan fullbokat.

Side by Side by El Sistema är en viktig del av firandet inför Göteborgs 400-årsjubileum. Årets läger hålls 13-17 juni och är öppet för alla barn och ungdomar som älskar att sjunga och spela instrument. Lägret öppnade för anmälan 3 februari och redan första dagen hade över 1000 personer anmält sig. Totalt välkomnar Side by Side ungefär 2500 deltagare, dirigenter, volontärer och andra engagerade varje år, och målet är att bli det största musiklägret i världen.


Lägret är uppdelat i flera musikaliska spår anpassade efter deltagarnas förutsättningar och intressen. Repertoaren är bred och inkluderar allt från filmmusik till visor och klassiska stycken från kända kompositörer som Bach och Prokofjev. Deltagarna får dessutom både möjlighet att utvecklas musikaliskt och samtidigt träffa nya vänner från olika länder, städer och bakgrunder.

Främjar internationellt samarbete och integration
Musikpedagogen Yefren Carrero från Tutti Passeurs d’Arts hade med sig en grupp med barn från socialt utsatta områden i Frankrike förra året och berättar hur stort det var för deltagarna att få möjlighet att spela med professionella musiker från Göteborgs Symfoniker. Och hur stor skillnad det gör att få vara med i ett meningsfullt sammanhang.
– Man kan verkligen förändra världen med hjälp av musik. Det är fantastiskt att se hur vi producerar inte bara bra musiker utan bra människor, människor som kommer förändra mänskligheten, säger Yefren i en videointervju under lägret.

Yefren Carrero och medlemmar ur Passeurs d’Arts

Även bland nysvenska deltagare bidrar lägret till känslan av gemenskap. El Sistema Sweden Dream Orchestra startades 2016 av El Sistemas konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez med en handfull unga pojkar från ett flyktingboende söder om Göteborg. Orkestern består av drygt 60 barn och unga, de flesta ensamkommande från Afghanistan, Syrien, Iran, Eritrea och Albanien.
– Att vara med på Side by Side ger en fantastisk möjlighet att träffa studenter från de svenska kulturskolorna såväl som unga musiker från många andra platser och länder. Lägret öppnar en värld av hopp för barnen i Dream Orchestra där de genom att lyssna på varandra, spela och stämma sina instrument tillsammans, kan börja drömma om en bättre framtid, säger Ron Davis Alvarez.

Text Terese Mörtvik
Foto Francis Löfvenholm