Från Podiet nr 1 2020-2021 Symfonikerna har spelat i hela Västra Götaland

180 pop up-konserter i 49 kommuner och tittarrekord på GSOplay

Trots en märklig tid där offentliga konserter inte längre är tillåtna har Göteborgs Symfoniker nått publiken på nya sätt.
– Fantastiskt roligt att se hur viktigt vårt digitala konserthus GSOplay har blivit denna vår. Trots att vi inte har haft möjlighet att bjuda in vår publik till Konserthuset har vår publik nu på riktigt upptäckt hur enkelt det är att få Symfonikerna hem till vardagsrummet. Att våra tittarsiffror har fyrdubblats den senaste tiden vittnar om att det finns ett stort behov av konst- och konsertupplevelser i allmänhet, och av Göteborgs Symfoniker i synnerhet, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Även under hösten kommer Symfonikernas konserter att streamas live och spelas in för GSO-play. Vid säsongsöppningen leder chefdirigent Santtu-Matias Rouvali orkestern i Mahlers Kindertotenlieder med Peter Mattei samt i Mendelssohns fjärde symfoni, ”den italienska”. Ytterligare digitala konserter med bland andra Barbara Hannigan och Santtu-Matias Rouvali ingår i planeringen. Redan nu kan man förstås se många tidigare orkesterkonserter på GSOplay, samt ett antal kammarkonserter med intervjuer i serien GSOplay Sessions.

GSOplay Sessions – en nyhet i GSOplay.

Medlemmar i orkestern har sedan i våras varit flitiga med ett stort antal konserter i hela Västra Götaland. I juli framträdde ensembler bland annat i Vänersborg och Strömstad. Målet är att framträda i regionens alla 49 kommuner. Hittills har över 180 konserter genomförts!

I maj besökte en kvartett ur Göteborgs Symfoniker Ingrid Wirsins trädgård för en kammarkonsert.

I juni hade Göteborgs Symfoniker sin största publik någonsin när den filmade nationaldagskonserten med Tomas von Brömssen lades upp den 6 juni. Till dags dato har över en halv miljon personer i Sverige och övriga världen sett den!

Tomas von Brömssen som presentatör vid Nationaldagskonserten.

Men allt är inte siffror. Den glädje och tacksamhet orkesterns musiker mött när de spelat i trädgårdar, under balkonger och på grässlänter har varit översvallande. Att höra levande musik med levande musiker är en upplevelse som det finns en stor längtan efter.

En stråkkvintett spelar i gröngräset framför två personer som sitter och lyssnar.

Ett lyckligt par som fick en privatspelning vid sitt frieri.

– Med ett par olika ensembler har jag spelat utanför ganska många äldreboenden den sista tiden. Vädret är ju alltid en riskfaktor vid utomhuskonserter och den hårda vägen har vi lärt oss vikten av en adekvat klädsel och av att kunna parera en vindstöt med en fot på notstället. Publikkontakten är ljuvlig med en påtaglig värme och ibland någon som sjunger med. Det betyder mycket för oss att möta våra lyssnare öga mot öga, säger Lars Mårtensson, stämledare för altviolinerna i orkestern.

Foto: Francis Löfvenholm, Johan Stern och GSOplay