Från Podiet nr 1 2019-2020 Symfonikernas nya styrelseordförande

Gun-Marie Daun tar över klubban

Göteborgs Symfoniker har fått en ny styrelseordförande: Gun-Marie Daun, klarinettist, före detta musiklärare och yrkesverksam politiker. Och tro det eller ej, men hon har faktisk spelat med Wiens filharmoniker.

Låt oss bums stilla nyfikenheten angående det där sista. Gun-Marie Daun spelade i musikskolans orkester i Kungälv där hon växte upp och är bosatt. Den driftige och engagerade musikdirektören Günther Kress ordnade en studieresa till Salzburg och Wien och lyckades få till ett samarbete med stans ledande orkester.

– Vi repade och fick spela tillsammans med Wiens filharmoniker i Musikverein. Det var jättekul förstås, och väldigt flott.

Lika roligt var det när musikläraren i Kungälv frågade om någon i klassen, årskurs fem, var intresserad av att gå på konsert med Göteborgs Symfoniker.

– Jag räckte upp handen först av alla och fick en av biljetterna. Vi åkte in till Göteborg och Konserthuset där orkestern spelade Beethovens femma. Det var en stor och stark upplevelse – så mäktigt när musiken liksom vällde över mig. Jag kan fortfarande komma ihåg den känslan.  

På högstadiet var hon prao hos Symfonikerna och fick sitta vid orkesterns soloklarinettist Olle Schill, ”min stora idol”.

Musiken tog ett stadigt grepp om Gun-Marie Daun och det blev så småningom studier och därefter musikertjänst i Spårvägens musikkår och lärartjänst i på musikhögskolan med examen som musiklärare. Senare utvidgade hon pedagogiken med att starta orkestrar och leda kulturskolan i Angered och fortsatte därefter med arbetsuppgifter på det nystartade medborgarkontoret i Angered. Politiken var tidigt ett stort intresse, detta att kunna påverka samhällsvillkoren, och efter funderingar blev hon yrkespolitiker för Kristdemokraterna. Hon är i dag gruppledare i Kungälv, ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige samt i ett flertal styrelser. 

Efter valet i höstas blev hon tillfrågad om att bli ordförande i styrelsen för Göteborgs Symfoniker AB (GSAB) som ägs av Västra Götalandsregionen. Bolaget har en politiskt tillsatt styrelse som revideras efter varje val. Det senaste riksdagsvalet var ju en komplicerad historia och det samma gällde många lokal- och regionval. I Västra Götalandsregionen slutade det med en minoritetskoalition mellan Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Denna ”Grönblå samverkan” som man kallar sig själv har 68 av 149 mandat i regionfullmäktige. Av de övriga fick Socialdemokraterna 41, Sverigedemokraterna 20, Vänsterpartiet 15 och Demokraterna 5 mandat.

Vid GSABs bolagsstämma i mars tillsattes Gun-Marie Daun tillsammans med övriga styrelseledamöter. Deras funktion är avgörande för Göteborgs Symfoniker.

– Styrelsen är högst ansvarig för ekonomi och budget och att verksamheten sköts enligt Västra Götalandsregionens uppdrag. 

Hon är ny men redan smått varm i kläderna:

– Det har varit väldigt intressant att få börja med spännande projekt som Point Music Festival och musiklägret Side by Side by El Sistema. Som musiklärare är det härligt att uppleva stämningen och se barnen satsa på spelandet med sådan glädje, säger
Gun-Marie Daun.

Den glädjen känner hon igen. Hon vårdar ömt sin klarinett, en Buffet Prestige med extra klaff som får göra tjänst med jämna mellanrum. Senast vid några utbildningar med Västsvenska handelskammaren i Kungälv där hon bland annat spelade klarinettduetter av Mozart med kompisen Johan. De stunderna har sin givna plats i hennes tillvaro. 

– Musiken betyder väldigt mycket för mig, den ger mig energi och livsglädje, avslutar Gun-Marie Daun.

Text Stefan Nävermyr, Foto Magdalena Nilsson