Från Podiet nr 1 2016-2017 Var så god och sitt!

1600 stolar har bytts ut under sommaren 2016 i Stora salen och i Stenhammarsalen. Det är 35 år sedan detta gjordes senast.

Visst var det något av ett äventyr – att byta omkring 1600 stolar i Stenhammarsalen och Stora salen. Det är drygt 35 år sedan stolarna byttes för första gången, 1980. Ett bygglag med ett 20-tal personer har sedan början av juni gjort ett omfattande arbete.

Man var först ut i Stenhammarsalen med att skruva loss och demontera salens närmare 400 stolar. I mitten av juni, när alla konserter och uthyrningar var avklarade, påbörjade man samma arbete i Stora salen. Det skruvades, hamrades och sågades så det ekade i huset. Arbetet är mer omfattande än man i förstone kan tro. När de gamla stolarna tagits bort revs de gamla golvmattorna bort och underlaget förbereddes och jämnades inför nästa steg. Vissa reparationsarbeten och byten av träreglar krävdes också.

stenhammar-bygge

Alla ventilationsöppningar byggdes också om, de som man kanske inte tänker på men som finns under stolarna och ser till att det blir lämplig luftcirkulation i salarna. Sedan skulle alla linoleummattor läggas – sammanlagt ett antal hundra kvadratmeter! Först efter detta grundläggande och omfattande arbete var det dags för de nya stolarna att göra entré. De monterades en för en med golvfästen i stål. Alla skulle sättas på plats och skruvas fast. Bara att få dem från lastbilstransporterna ute på Stenhammargatan till sin rätta plats i salarna krävde att speciella transportvägar med staket och golvskydd drogs genom foajén till Stenhammarsalen och genom Garderobshallen och trappan upp till Götaplatsfoajén med destination dörr G. Rödgulrandiga plastremsor hängde också från de ömtåliga lamporna i Garderobshallen som en tydlig varningssignal.

garderobshall-bygge

Som vi tidigare berättat har gick uppdraget att leverera de nya stolarna gick till Kinnarp/Adept. Under Higabs ledning genomförde AIX arkitekter och akustikföretaget Artifon projektet tillsammans med fastighetsansvarige Johan Björkman och orkesterchef Johan Nordin från Göteborgs Symfoniker AB. Målet var att bygga stolar som var anpassade till originalen i stil, design och färg, men att de skulle bli mer bekväma och ge bättre utrymme åt benen. Samtidigt skulle de akustiskt sett vara minst lika bra som de gamla, och förhoppningsvis bättra på vissa egenskaper.

Alf Berntsson från Artifon förklarar:
– Vi önskade bland annat lite mer lyster, lite mer reflexer och efterklang i diskanten, och det fick vi fram genom att ha hårdare, reflekterande ytor på sätenas undersida och stolsryggarnas baksida.
Viktigast var förstås att den utmärkta akustiken i Göteborgs Konserthus inte påverkades negativt.

När stolen var testad och godkänd påbörjades bygget av stolarna hos en renommerad stolstillverkare utanför Ljubljana i Slovenien. De har bland annat byggt stolar till Lorensbergsteatern och konserthus i Holland.

stolar-pa-plats

Så efter ett intensivt arbete från juni till augusti står alla nya stolar nu på plats i färger som så mycket som möjligt liknar dem som en gång lyste i salarna när Göteborgs Konserthus invigdes 1935. Blått i Stenhammarsalen, rött i Stora salen. Vi kan också lugna alla abonnenter och stamgäster med att numreringen i stort sett har behållits från tidigare salsplaner – plats och nummerbricka känns igen från förr. En förbättring är att antalet rullstolsplatser utökats i och med att vissa ytterstolar är flyttbara och därmed kan ge plats åt rullstolar. Preliminära tester visar att de nya stolarna uppfyller de krav på bekvämlighet och akustiska egenskaper man ställde vid projekteringen. Men det slutgiltiga provet sker förstås när den första publikskaran testar stolarna vid orkesterkonserterna den 15 och 16 september. Samma gamla fina konserthus men en ny sittupplevelse!

Text Stefan Nävermyr
Foto Magdalena Nilsson