Publicerat 7 augusti 2008 Logistik kring en turné

Igår kväll när jag lämnade Konserthuset efter konserten vid 22-tiden passerade jag lastbilen som nu är på väg till Mecklenburg med alla instrument. Det är otroliga mängder attiraljer, flera ton, som måste med och som inte får saknas när man är framme. Det är 109 musiker i orkestern men betydligt fler instrument. Imponerande att någon får den logistiken att fungera. Jag vet inte vad jag ska packa i min lilla resväska ännu, troligtvis alldeles för mycket onödiga attiraljer, och säkert glömmer jag ändå hälften. Men, turnén rasar ju inte direkt ihop om min tandborste saknas som tur är.

Det finns två nyinköpta instrument som ska resa med en alldeles egen lastbil. Det är spännande för än vet vi inte om de tillåts att vara med på scenen i de olika konserthus orkestern ska besöka. Det är, två i Holland specialtillverkade, gigantiska klockor som används i fjärde satsen av Berlioz Symphonie Fantastique. Jag hörde dem premiärspelas på i går – det är en otrolig klang i dem! Det är scengolven som avgör deras vara eller icke vara på konserterna då de väger ett drygt ton! Bara anslagsmedeln (klubborna alltså) ser ut som hantlar och väger säkert därefter också. Vad som händer om klockorna inte får vara med förtäljer inte denna historia – det blir en tråd jag kommer att plocka upp igen.

Om drygt ett dygn beger vi oss mot Tyskland – med flyg.
Nu ska jag hem och packa.

/Magdalena