Publicerat 16 maj 2009 Inga säkra konserter

Ankomsten till hotellet förlöpte utan problem. Några musiker skulle öva en stund, andra vila. Sedan blev det middagsdags. Jag och ambassadör Kenneth slog följe med Thord och Peter till Engelens anrika valv i Gamla stan.

20090515182

Det blev en god middag med tillhörande prat om orkesterlivet. Peter McKinnon har erfarenhet från brittiska orkestrar, och tempot är ganska olika. I Storbritannien är det fler konserter, färre repetitioner och hårdare konkurrans för musikerna vilket driver upp prestationer kortsiktigt, men förstör musiker långsiktigt. Dessutom är de inte anställda i de stora orkestrarna utan ”medlemmar”, vilket betyder att de kan bytas ut fort och hänsynslöst. Det hade jag ingen aning om. Med en eller i värsta fall ingen repetition innan konsert är det inte att undra på att många av världsdirigenterna väljer att komma till GSO där de får chans att under i bästa fall tre dagar mejsla fram sin version av musiken.

Efter den trevliga middagen gick undertecknad vidare till Gondolen. Enligt Claes och violinisten Paul från Radiosymfonikerna så är Gondolen ett utmärkt val! Alla kategorier. Och det går inte annat än att instämma med den utsikten.

20090515185

Där frågade jag orkesterns klarinettist Urban om det kan bli slentrian i ett stycke som Beethovens femma nu när man gjort det ett antal gånger redan. Jag fick svar på tal.

”Absolut inte. Det kan alltid bli bättre. Och det finns inga säkra konserter. Slappnar du av blir det katastrof. Det finns inte en stämma som inte måste prestera på topp för att få femman att funka, och så är det nästan jämt. En tappad koncentration blir ödesdiger.”

Av Thord har jag och alla andra som följt provabonnemangen fått veta att det finns tester som visar att en orkestermusikers koncentration under konsert ligger på samma nivå som en stridspilots under uppdrag. Hur det är för musikernas hälsa vill jag låta vara osagt, men det bådar gott inför morgondagen, för är det något vi vill bjuda Stockholmarna på så är det en konsert av minst samma kaliber som vi fått i Göteborg de senaste dagarna.

Om någon vill läsa bra musikkritik så läs artikeln på DN. Där skriver Martin Nyström väldigt fint om GSO och Dudamels konserter och besök i Hammarkullen.

På återskrivande

/Måns Pär