Publicerat 13 maj 2016 Framtid och nutid

Två branschdagar med Svensk Scenkonsts - den årliga sammankomsten då ett stort antal av landets teatrar, orkestrar och operahus samlas för att staka ut riktningen in i framtiden.

Fredag morgon, och jag befinner mig i Örebro. Efter en joggingtur och hotellfrukost ser jag fram emot dag två av Svensk Scenkonsts branschdagar, den årliga sammankomst då ett stort antal av landets teatrar, orkestrar och operahus samlas för att staka ut riktningen in i framtiden.

Intrycken från igår var överväldigande och är fortfarande i viss oordning, men jag räknar med att den goda nattsömnen, frukosten och morgonjoggen genom Örebro ger förutsättningar att ändå ta mig an den nya dagen.

Det gick att finna gemensamma drag bland gårdagens föredragshållare – många av dem talade i någon form om hur snabbt vår omvärld förändras, och hur viktig konsten är för demokratin. Inte direkt nytt, men ändå viktigt att bli påmind om. Digitalisering, migration och urbanisering är några ”trender” som skapar en helt annan värld än den vi hade för bara några decennier sedan. Städerna befolkas av allt fler och yngre, och blir alltmer mångkulturella, medan landsbygden snarare har en motsatt utveckling. Det gäller för oss att navigera bland de möjligheter som finns och för det krävs, tror jag, omdöme, mod och lyhördhet. Det är inspirerande och utmanande att försöka hitta rätt i denna framtid.

Samtidigt som blicken riktas framåt pågår ständigt ett arbete här och nu, med fokus på publiken och dess upplevelse. Branschdagarna har hittills bjudit på såväl musikal som brännande aktuell teater om och för ungdomar idag. Och Göteborgs Symfoniker genomför tre olika produktioner den här veckan – orkesterkonsert med David Afkham som dirigent, ikväll Popical med Frifot och musiker ur Symfonikerna, och idag och imorgon föreställningen My rhapsody in blue på turné till Borås. Med ett sådant tempo är det helt nödvändigt att fokusera på här och nu.

Framtiden och nutiden måste hela tiden finnas med oss, och fokuset får växla beroende på vilken roll och uppgift man har för stunden. Inte alltid helt lätt, men nästan alltid spännande. Just här och just nu ska jag ge mig av till Örebro Konserthus, för att under ytterligare en dag tillsammans med branschkollegorna blicka in i och ta ut riktningen för framtiden.

Här och nu känns det riktigt inspirerande.

Erika Strand
Administrativ chef

Göteborgs Symfoniker