Publicerat 10 november 2016 Konserthuset

11 november spelar GSO i Musikkens Hus i Ålborg, Danmark. Musikkens Hus er et av de manga nya koncerthuse som är öppnat de senare år.

11 november spelar GSO i Musikkens Hus i Ålborg, Danmark. Musikkens Hus er et av de manga nya koncerthuse som är öppnat de senare år. Jag har förr jobbat i et nytt konserthus, Danmarks Radios Konserthus, och vet att orkestern skal vänja sig till at spela i en ny akustik, på en ny scen och förhoppningsvis för mer publik. Allt måste naturligtvis vara bättre om man investerar 0,5 till 1 milliard i ett nytt hus. Det kan gott bli en stor utmaning för orkestern, administrationen och publiken om inte det känns bättre.

Musikkens Hus i Nordjylland kommer til at ligge ved havnefronten i Aalborg og bliver et vartegn for Nordjylland, både arkitektonisk og kulturelt. Huset udformes af det internationalt anerkendte østrigske arkitektfirma COOP Himmelb(l)au.
Musikkens Hus Ålborg

I Ålborg, Köpenhamn och också i Malmös nya konserthus har man haft succés med akustiken, arkitekturen och publiken strömmar till. I musikstorstaden London har musiklivet och speciellt London Symphony Orchestra (LSO) länge gärna villa ha ett nytt konserthus, men tillsvidare har politikerna sagt nej. LSO spelar fortfarande i Barbican Hall, som inte är optimal i förhållande till akustiken och belägenheten.

koncerthuset4_carsten-machholdt-1200x800
Danmarks Radios Konserthus

Men är alt perfekt med de nya konserthus? Nej, i Hamburg var det nya Elbphilharmonie i 2007 budgeterat till 241 million EURO, men det blev här i 2016 en slutpris på 789 million EURO!

79975347
Elbphilharmonie Hamburg

Så kommer frågan; tränger Göteborg till ett nytt konserthus? Nej, Göteborg har en unik arkitektonisk pärla, full av atmosfär och en akustik som är bland de bästa i värden. Efter stolbytet här i sommars är akustiken också blivet ännu bättre.

goteborgskonserthus-topp_1920x860_acf_cropped
Göteborgs Konserthus

Låt oss se fram emot många års säsonger med stora musikupplevelser och i stället spendera pengar på musikerna och innehållet.

Hans Sørensen
Biträdande orkesterchef