Publicerat 28 november 2016 Den hemligaste inspelningen

När Stanley Kubrick gjorde filmen "År 2001 – Ett rymdäventyr" valde han Richard Strauss storslagna öppningstema från Also sprach Zarathustra som inledningsmusik, en stigande melodi med trumpeter, orkester och orgel.

När Stanley Kubrick gjorde filmen ”År 2001 – Ett rymdäventyr” valde han Richard Strauss storslagna öppningstema från Also sprach Zarathustra som inledningsmusik, en stigande melodi med trumpeter, orkester och orgel.

Men det gällde att hitta den musikaliskt och tekniskt bästa inspelningen av musiken som kräver en stor och skicklig orkester och en hejdundrande orgel. Efter mycket sökande fann Kubrick en perfekt version och skivbolaget kontaktades.

2001-kubric

Jodå, skivbolag, dirigent och orkester kunde tänka sig att låna ut inspelningen mot rätt betalning. Men det fanns ett villkor: det fick absolut inte komma ut vilka som gjort skivinspelningen – att medverka i en rymdfilm ansågs inte vara bra för ryktet.

Så lanserades filmen som blev en världssuccé och efter decennier kom att rankas som en av de bästa science fiction-filmerna genom tiderna, ett mästerverk av en legendarisk regissör. Där hade skivbolaget kunna tjäna miljoner om man varit med i marknadsföringen…

Vilken inspelning det var? Den med Wiens filharmoniker och Herbert von Karajan, utgiven 1959 och fortfarande tillgänglig på Decca. Och på Spotify. Rekommenderas.

Stefan Nävermyr, redaktör

Den 12-14 januari 2017 kan du uppleva musiken i science fiction-konserten We Come in Peace i Göteborgs Konserthus.