Publicerat 1 december 2016 Den här säsongen firar POPICAL 10 år – tänk att tiden har gått så fort!

POPICAL började som ett litet testprojekt säsongen 2006/2007 med akter som bl.a. Cue, Anci Hjulström och Simon Ljungman och West of Eden i Stenhammarsalen.

POPICAL började som ett litet testprojekt säsongen 2006/2007 med akter som bl.a. Cue, Anci Hjulström och Simon Ljungman och West of Eden i Stenhammarsalen.

Vi utvecklade ett koncept som innebar att musiker ur Göteborg Symfoniker och artister från andra genres möttes och spelade tillsammans. Till detta behövde vi en arrangör som arrangerade de olika artisternas musik och Martin Schaub blev mannen för detta uppdrag.

hazelius-hedin

Vår ambition var att locka en ny publik, en yngre publik till vårt hus. Vi ville skapa en ”vardagsrumskänsla” och mötet skulle vara nära. Detta lyckades vi särskilt bra med i Stenhammarsalen där salen är mindre, musikerna nära och mötet intimt.

Det ni ser och hör som publik är resultatet av hårt arbete, mycket glädje, en del våndor och mycket logistik. Vi har ett litet programråd i Konserthuset där jag som producent ingår tillsammans med andra utvalda medlemmar för att diskutera artister, arrangörer, dirigenter och konsertdatum.

miriam-bryant-kulturkalaset

När artisterna är bokade och datumen är satta börjar det stora arbetet för våra många arrangörer att hålla en tät dialog med artisterna och arbeta fram arrangemang som behåller ramarna för artisternas låtar men som presenterar dem i en ny form, en ny kostym med Symfonikernas många klanger och uttryck.

timo-raisanen-gotaplatsen

När Symfonikerna och artisterna möts för första gången uppstår ibland många roliga situationer. Bland annat sa en artist en gång att ”Jag kör en åtta till där och sedan in i riffet liksom och där bang kommer ni in!”

-Menar du från takt 37 då? – undrade en musiker från orkestern och artisten den gången såg ut som ett frågetecken.

popical-stenhammarsalen

Genom åren har vi haft några konserter per säsong i Stenhammarsalen och i Stora salen med flera av Sveriges finaste artister tillsammans med Sveriges Nationalorkester.

Det är så otroligt svårt att nämna några favoriter bland alla de konserter som har ägt rum genom åren och alla har de guldstänk i sig fast på olika sätt. Att sitta och titta ut över en hänförd publik, se musikernas leende och stampande i golvet på scenen eller uppleva publikmassor på över 30 000 personer när vi gör POPICAL på Götaplatsen varje år på Kulturkalaset är svårslaget. När jag hör resultatet av repetitionerna, när allting smälter ihop till en enda homogen grupp på konserten, är det värt allting för mig som producent.

kjellvander
Bild: Peter Pousard

Det känns fint idag att Timo Räisänen och Martin Schaub (arrangör och kapellmästare) med band denna vecka spelar tillsammans med Symfonikerna igen, nästan som för 10 år sedan. Nu jobbar vi på med nästa säsong, vad vill just Du höra?

Maila mig på lina@gso.se

Lina Linde
Producent