Publicerat 5 december 2016 Propaganda mot tuberkulos

I början av 1900-talet var de sociala förhållandena i Sverige på många områden bedrövliga. Tuberkulos var ett gissel i denna tid där många fick lida i övergången från bonde- till industrisamhälle. Selma Lagerlöf fick frågan om hon kunde skriva något som kunde upplysa om sjukdomen och dess dödlighet.

I början av 1900-talet var de sociala förhållandena i Sverige på många områden bedrövliga. Arbetslöshet, fattigdom, strejker, fylleri, sjukdom. Tuberkulos var ett gissel i denna tid där många fick lida i övergången från bonde- till industrisamhälle.

Suget efter förströelse och nöjen var stort, folk läste rafflande romaner och gick på bio för att uppleva exotiska äventyr och glömma den eländiga vardagen.

goteborg-1901-kungstorget

I Sverige var Selma Lagerlöf litteraturens drottning efter otaliga succéromaner och Nobelpriset i litteratur. Svenska nationalföreningen mot tuberkulos bad henne skriva något som kunde upplysa om sjukdomen och dess dödlighet. Hon tackade ja och skrev en både realistisk och övernaturlig roman om kärlek, sjukdom och försoning: Körkarlen.

selma-lagerlof-romanen

Selma Lagerlöf visste vad hon skrev om – hon hade förlorat sin syster Anna i sjukdomen 1879. Boken blev 1921 succé som film, liksom filmatiseringarna av Herr Arnes penningar och Gösta Berlings saga.

Stefan Nävermyr, redaktör

Filmklassikern Körkarlen visas till nyskriven livemusik i Göteborgs Konserthus 2-4 feburari 2017