Publicerat 24 juni 2017 Side by Side 2017

Årets Side by Side är över. 1 600 deltagare från 4 till 24 år har lämnat avtryck i Göteborg och i mig.

Årets Side by Side är över. 1 600 deltagare från 4 till 24 år har lämnat avtryck i Göteborg och i mig. Minnen av musikaliska och personliga möten med stora och små fyller mig till bredden och jag är glad och tacksam över att få vara med på resan.

Från Umeå i norr till Malmö i söder. Från Norge, Danmark, Finland, Island, Tjeckien, Portugal, Wales och Spanien. Från Afghanistan, Syrien, Iran, Eritrea, Albanien och ända ifrån Venezuela, Brasilien och USA. Alla har vi samlats i Göteborg för att spela och sjunga tillsamman, för att lära oss mer, för att få nya kompisar, för att kanske få ett minne för livet.

Side by Side by El Sistema Sweden är ett internationell kör och orkesterläger med stora ambitioner. Göteborgs Symfoniker är huvudarrangör och målet är att bli riktigt stora – att skapa ett musikens Gothia Cup. I år genomförde vi för fjärde gången och Side by Side, som är ett jubileumsläger med siktet inställt på 2021 då Göteborgs stad fyller 400 år, utvecklas år för år. Fler och fler ger oss förtroendet och ansluter till den årligen återkommande orkester- och körfesten. En fest som vi skapar tillsammans med många. Kulturskolorna i Göteborg och Stiftelsen El Sistema Sverige är ovärderliga partners som vi bygger lägret tillsammans med.

Med Side by Side vill vi skapa en plats där man kan mötas i sampel och förenas i det gemensamma intresset för klassisk musik. Inspireras av de som spelat lite längre och glädjas åt att man kan lära vidare det man redan kan. Med på lägret är hela Göteborgs Symfoniker så också vår nystartade vokalensemble och ytterligare en lång rad av dirigenter och instruktörer anlitas för att leda det konstnärliga arbetet.

Symfonikernas nya chefdirigent Santtu-Matias Rouvali, med för första gången i år, har engagerat sig i lägret med full kraft. Sida vid sida med Gustavo Dudamel, ciceron för lägret och på kärt återbesök i Göteborg lyfte de Festivalkonserten i Lisebergshallen till oanade höjder. Men det räckte inte med det. När de äldre deltagarna avslutade sitt läger gjordes det tillsammans med ytterligare två välmeriterade dirigenter – Cathrine Winnes och Cecilia Martin Löf. Vi är oerhört stolta över att kunna erbjuda de bästa dirigenterna och förebilderna till det viktigaste vi har – våra barn och unga.

När de äldre deltagarna avslutar hade de yngre bara börjat. Alla deltagare på lägret indelas i fem olika orkesternivåer och fyra olika körnivåer. Repetitionerna varvas med lunchdisco, glass och allsång. Dagarna känns ibland långa och noterna svåra. Strängar går av och instrument går sönder. Man kämpar, man övar, man tar det ännu en gång till och man kommer i mål.

Till sist är vi alla framme vid Side by Sides stora avslutningskonsert. Ett finalfyrverkeri där de yngre deltagarna tillsammans 900 stycken under ledning av Ron Davis Alvarez och Birgitta Mannerström Molin sätter punkt för årets Side by Side. När tystanden sänker sig inför första stycket fylls jag av många tankar och känslor. Sju intensiva dagar är till enda. Jag har tillåtit mig själv att helt och fullt förlora mig i Side by Side och världen utanför har för en kort stund fått lov att blekna. Främlingsfientlighet, flyktingströmmar, krig och orättvisor har fått försvinna ut i periferin och musiken, sången och glädjen, unga och gamla, noviser och erfarna sida vid sida har fyllt min tillvaro. När jag sitter där i Lisebergshallen, ser dirigenten höja sin pinne och alla de unga musikanterna reagera med fokus och koncentration känner jag hopp och framtidstro. Varenda liten kotte, från olika håll, med olika språk och olika bakgrund är redo att göra sitt bästa för ett gemensamt mål. Musiken är den förenande kraften!

Stort, varmt tack för i år! Alla deltagare, alla pedagoger, alla instruktörer, dirigenter, musiker och medföljande föräldrar. Tack till alla som gör detta möjligt och tack till världens bästa kolleger och en fantastiska projektgrupp som är hjärtat och hjärnan bakom Side by Side. 16-20 juni 2018 kör vi igen! Vi ses då!

Petra Kloo Vik, ansvarig barn- och ungdomsverksamhet