Publicerat 23 november 2017 Bly i vinet, någon?

George Frideric Händel (1685-1759) älskade livets goda, inte minst mat. Det visar bilder även från yngre år, och med åren ökade midja och omfång. Men det handlade inte bara om att frosseri, det fanns andra skäl.

George Frideric Händel (1685-1759) älskade livets goda, inte minst mat. Det visar bilder även från yngre år, och med åren ökade midja och omfång. Men det handlade inte bara om att frosseri, det fanns andra skäl.

Läkarvetenskapen har konstaterat att Händel led av tvångsbeteende vilket gjorde att han inte kunde låta bli att stoppa i sig. Han drack också vin till maten vilket hade sina risker. På den tiden lade man bly i vinet för att det inte skulle förvandlas till vinäger under de långa transporterna och man blandade också, för sötmans skull, vinet med vindruvsjuice som hettats upp i blykärl – vilket ökade blyinnehållet ytterligare.

Det innebar att de som drack mycket vin blev blyförgiftade, och det gällde med stor sannolikhet också Händel. Han drabbades av magsmärtor, förlamning i en hand samt försämrad syn – alla symptom på blyförgiftning.

När han 1737 åkte på kurhus i Aix la Chapelles (Aachen) och fick nyttig mat och drack brunn samt vilade ut försvann krämporna efter några veckor. Då kunde han åter spela cembalo, improvisera och komponera. Några år senare lade han sista handen vid mästerverket Messias.

Stefan Nävermyr, redaktör

Händels Messias spelas i Göteborgs Konserthus 14-16 december 2017.
Konserten den 16 december livesänds till biografer över hela landet.