Publicerat 14 augusti 2018 Nu tar vi ännu ett modigt steg

Nu har Danskompaniet Spinn, ett internationellt kompani med dansare med och utan funktionsvariationer, fått frågan om vi tillsammans med musikerna vill skapa något. För första gången ska vi dansa till en klassisk konsert på Konserthuset.

Sommaren har varit fylld av solnedgångar, den långa varma tiden som passerat gör att jag tänker på ett Sverige med varmt klimat året runt. Vad hade det gjort med oss… Jag märker att bara efter tre månader i värme ändras vårt rörelsemönster. Vuxna människor sitter på huk på marken. Ligger med armar och ben rakt ut, vi hukar oss inte, vi behöver inte skydda oss mot den bistra nordanvinden… Kan inte låta bli att drömma om hur vårt land skulle bli!

Jag kom till vår stad häromdagen och slogs av att turisterna besökte Göteborg. Mannen beställde stor pizza, kvinnan en sallad. Barnen varsin kokt pasta utan sås. De hade umgåtts länge nu, en stund av att inte alltid ha så mycket att säga. De var redo att ta emot intryck…Ville fråga en familj vad de upplevde, vad var det för stad de mötte. Varför de rest till Göteborg?

När jag själv kommer tillbaka brukar jag undra vad det är som gör att jag stannar kvar i Göteborg. En sak som är stark i staden är mod. Mod att våga prova saker.

Göteborgs Symfoniker hade modet att 2015 göra något nytt, Relaxed Performance. Jag fick frågan om jag ville vara konferencier för konserten året därpå. Ett uppdrag jag tyckte väldigt mycket om. Att få leda publiken in i musiken, och låta musikerna få ta mer plats som personer och höra dem berätta om sitt instrument som de känner likt en livslång kärlek.

Symfonikerna vill nu ta ytterligare ett modigt steg. Så nu har Danskompaniet Spinn, ett internationellt kompani med dansare med och utan funktionsvariationer, fått frågan om vi tillsammans med musikerna vill skapa något. För första gången ska vi dansa till en klassisk konsert på Konserthuset. Ja, vi är tre dansare från Spinn och jag är en av dem.

Vi kommer att vara något för publikens kroppar att förhålla sig till, med rörelsens kraft vill vi kommunicera med publiken. Ett nytt sätt att uppleva platsen, rummet, huset och staden. En relaxed performance där mötet kan ske på golvet, bakom en kontrabas, vid klockstycket av en tuba. Vi i Spinn tycker om mötet med livemusik, i ögonblicket där och då möts rörelsen och musiken och om dessa två lyckas med konsten att mötas kan det bli riktigt bra, så där att små hår reser sig på underarmen.

För några år sedan var vi i Spinn på scen med slagverksensemblen Kroumata – ensemblen från Share Music, ett möte mellan rörelse och musik, snabba rytmer och lågmälda tongångar i föreställningen Hi-Hat Xpres. Energin av alla dessa tretton kroppar som uttryckte sig genom ljud eller rörelse gav en speciell kraft.

I våras hade Spinn premiär på Skirtpower, koreografi av Carl Olof Berg och musik och komposition av Lisen Rylander Löve som både har skrivit all musik och medverkar live i föreställningen.

Det som är så spännande med denna föreställning är att rörelsen och ljudlandskapet är så invirade i varandra. Lisen Rylander Löve har till exempel spelat in prasslet av kjolarna vi har på oss, ljudet av bjällror från de masker som vi dansare använder oss av. Musikaliskt rör det sig från luftigt och skirt till kraftfullt och skitigt, där hårda beats och distade ljudvärldar möter böljande ljudsjok och melodier. Tankarna går ibland till Vangelis klassiska soundtrack till filmen Bladerunner.

Nu ser vi mycket fram emot att möta musikerna från Symfonikerna så vi kan anta oss utmaningen att göra en Relaxed Performance där alla, oavsett temperament, ålder och funktion, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt. Här finns möjligheter att röra sig runt, dansa, sjunga eller bara lyssna.

Vi möts den 6 oktober 2018 i den vackra Stenhammarsalen och upplever något tillsammans just där och då. Och om vi har tur har våra kroppar inte glömt hur avslappnade de kan vara!

Emilia Wärff
Dansare i Spinn som medverkar i Relaxed Performance säsongen 2018-2019