Publicerat 15 oktober 2018 Fem härskartekniker - och femtioen motståndsstrategier

Sextiotvå synonymer. Det är vad jag får fram när jag googlar på ordet härskare.

Sextiotvå synonymer. Det är vad jag får fram när jag googlar på ordet härskare. Bland annat majestät, potentat, betvingare och ledare. En del med positiv innebörd, men de allra flesta betydelser känns mer eller mindre negativt laddade. Och när man pratar om härskartekniker är det svårt att se någon positiv koppling över huvud taget.

Att idka härskartekniker är ett lömskt sätt att förminska sin medmänniska, att försöka göra personen maktlös. Berit Ås formulerade i slutet av 1960-talet teorin kring de fem härskarteknikerna osynliggöra, förlöjliga,  undanhålla information, dubbelbestraffa och påföra skuld och skam. Tekniker som var aktuella på 60-talet och som dessvärre är aktuella än idag. Min gissning är att de flesta av oss  både utövat och utsatts för härskartekniker någon gång, ibland medvetet och ibland av ren tanklöshet. Desto viktigare då att vi faktiskt får upp ögonen för att sådant agerande förekommer, och att vi lär oss hur vi kan bemöta härskarteknikerna för att hjälpa oss själva och våra medmänniskor. Det har vi på Göteborgs Symfoniker fått hjälp med idag, då vi under vår personaldag bland annat fått ta del av en föreläsning om just härskartekniker.

 

Rebecka Bohlin vägledde oss mot ökad insikt och förståelse av vad härskartekniker kan vara och hur de kan uttryckas.  Med tillgång till den här kunskapen kommer det bli lättare för oss att upptäcka och säga stopp när vi själva eller någon i omgivningen råkar vara måltavla för härskartekniker. Även om det ibland kommer kännas obekvämt så gäller det att börja öva på motståndet. Det mest upplyftande med föreläsningen om de fem härskarteknikerna var att Rebecka identifierat så mycket som FEMTIO motståndsstrategier – allt ifrån direkta reaktioner i stunden, till långsiktigt arbete för att förebygga så att miljön blir så fri från detta problem som det bara går.

Men så tillbaka till ordet härskare. En av synonymerna är Ledare. Goda ledare behövs i de flesta sammanhang. Här hos Göteborgs Symfoniker har vi flera ledare som motiverar och inspirerar oss att röra oss framåt, mot våra mål och mot nya konstnärliga utmaningar. Den här veckan har vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali dirigerat orkestern.

Han är en av våra viktigaste konstnärliga ledare, och i veckans konserter med Janine Jansen ledde han musiker och solist på ett alldeles föredömligt sätt. Vi hade en entusiastisk publik i Stora salen under både onsdag och torsdag kväll, och eftersom torsdagens konsert sändes live via vårt digitala konserthus GSOPlay kunde den upplevas av många fler än de som satt i salen. Lyssnare från hela världen chattade med vår affärsutvecklare Eva Essvik under torsdagskonserten, och det är oerhört glädjande att se att de digitala utsändningarna gör att vi når ut så mycket längre med det som vi älskar. Den här gången hade vi också en gästande reporter från Gramophone på plats, och konserten gick att komma åt även via deras hemsida – en ännu större räckvidd än vanligt alltså.

Tack för den födelsedagspresenten till orkestern, som fyllde 113 år på torsdagen!

Jag tror på musikens kraft och betydelse för människor. Våra konserter och digitala utsändningar kan förhoppningsvis bidra positivt i många människors liv. I den bästa av världar ger musiken en mening och ett djup. Kanske, kanske  har folk då mindre behov av att hävda sig genom att trycka ned andra med hjälp av härskartekniker. Kan man säga att: Om musiken får härska (i ordets positiva mening), så försvinner härskarteknikerna? En utopi kanske, men vem säger att man inte kan få drömma?

Jag väljer att tro på musiken som den femtioförsta motståndsstrategin mot härskartekniker!

Erika Strand, administrativ chef