Publicerat 28 februari 2019 Vi väljer våra egna vägar och vågar ta risker

Just hemkommen från en miniturné på tre äldreboende i regionen känner jag att mod utvecklar och driver oss framåt. Vi har fått möjlighet att utforska nya vägar för hur vi kan göra kulturen än mer tillgänglig. Vi provar hela tiden nya vägar och samarbeten.

”Vi väljer våra egna vägar och vågar ta risker” står det under rubriken MOD som är ett av våra egna värdeord i Göteborgs Symfoniker. Detta vägt mot vår förra VD Helena Wessmans kloka reflektion: ”Skillnaden mellan katastrof och succé kan vara hårfin”, är en del av min spännande vardag som publikutvecklare.  

Just hemkommen från en miniturné på tre äldreboende i regionen känner jag att mod utvecklar och driver oss framåt. Vi har i ett projekt som ska främja digitala kulturmöten, finansierat av Kampradstiftelsen och initierat av Betaniastiftelsen/Kulturarenenan, fått möjlighet att utforska nya vägar för hur vi kan göra kulturen än mer tillgänglig. Vi provar hela tiden nya vägar och samarbeten.  

Under turnén har festklädda gummor och gubbar i rullatorer och rullstolar tillsammans med sina anhöriga och personalen fått njuta av en stråkkvartett och harpspel. Ett litet smakprov på Göteborgs Symfoniker som har gjorstort intryck. Men det modiga och nya var att vi också hade med oss hela Göteborgs Symfoniker på skärm i en inspelning från Stora salen.

Liv Dahrén spelade till Debussys Danses sacrée et profane ackompanjerad av orkestern. Ett oerhört effektfullt sätt att bära ut våra 109 musiker till små salar och dela stora ögonblick genom digitala kulturmöten. Och vilka möten! På ett av boendena serverades bubbel och praliner i höga glas och pärlhalsbanden klirrade stilla när publiken gungade med i all från Drottningsholmsmusiken till Taubes Vals på Mysingen 

Nästa modiga och viktiga steg i vår strävan efter att Göteborgs Konserthus ska vara en plats för alla är Relaxed Perfomance den 30 mars. Jag skulle önska att alla fick uppleva denna konsertform. Här finns möjligheter för familjer med anhöriga med funktionsvariationer att göra något tillsammans. Det är helt okej att röra sig i salen, att känna in hur den känns. Att ligga på golvet tillsammans med sina syskon eller att göra sig en heldag med fika och konsert i avslappnad miljö i Stenhammarfoajén.  

Att få prata med föräldrar efter konserten och höra deras lycka över att kunna komma precis som man är som en varm dusch. Det gör att vi hela tiden fortsätter lyssna och utveckla denna konsertform. Nytt för denna säsong är samarbetet med Danskompaniet Spinn och deras kreativitet med nya grepp och erfarenheter. Från förra konserten i oktober tar jag med mig bilder av skirt, tunt tyg som böljar över publiken, sprudlande besökare och musiker som verkligen ger sig hän både i planeringen av konserten, under och efter.  

I samma anda bjuder vi samtidigt in till Fokusdag: Kulturen som kraftkälla den 28 marsDetta för att nå ut till fler som ännu inte hittat in till Konserthusets salar eller digitala kanaler och prata om hur musiken kan förena och sätta guldkant eller skapa gemenskap. Tillsammans med Kulturarenan och Mässan Leva& Fungera som går av stapeln 26-28 mars hoppas vi kunna nå fler med vår strävan efter att beröra med musik. Fokusdagen är helt gratis och vi avslutar den med att sända kvällens konsert med bland annat Stravinskys Våroffer via länk till från Stora salen till Stenhammarsalen.  

Under fokusdagen vill vi samla föreningar för funktionsrätt, personal som jobbar med personer med funktionsvariationer, anhöriga och politiker och visa på vad vi gör och fortsätta fråga hur vi kan göra mer. 

Vi ses var du än är, hoppas jag! 

Eva Essvik
Publikutvecklare