Publicerat 31 maj 2021 Polstjärneprisets final

Polstjärnepriset - ett unikt samarbete mellan NCM och Göteborgs Symfoniker

Efter tre uttagningar under hösten röstas fyra unga musiker i ålder 14-18 år fram till en spännande livesänd final i det prestigefyllda Polstjärnepriset.

– För mig är Polstjärnepriset den största musiktävlingen för unga klassiska musiker i Sverige, säger Vilhelm Moqvist 17 år, vinnare av Polstjärnepriset 2021.

Polstjärneprisets final ägde rum i Göteborgs Konserthus 29 maj. På grund av pandemin blev det en annorlunda tillställning, utan vare sig symfoniker eller publik. De fyra finalisterna, ackompanjerade av pianisten Peter Friis Johansson, bjöd på musikupplevelser av mycket hög klass.

Ta del av finalisternas bidrag här 

– Det är oerhört betydelsefullt för återväxten i vår bransch att unga musiker med solistisk spets visar vägen för andra i sin generation, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Juryn, med ordförande Ruman Gamba i spetsen, hade ett tufft arbete med att bedöma tävlingsinsatserna innan man till slut korade Vilhelm som vinnare med motiveringen:

”En riktig virtuos det svänger om! Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla.”

Polstjärneprisets fyra finalister

Violinisten Nicole Biegniewska blev tvåa, kontrabasisten Harald Edin, trea och harpisten Jael Caselunghe, fyra. Totalt var det 22 ungdomar som juryn hade tilldelat en plats i tävlingen i år.

Nu är det dags att ansöka till Polstjärnepriset 2022, som genomförs tillsammans med Göteborgs Symfonikerna igen. Sista ansökningsdag är 1 september.

Gunilla Wretemark
Nationellt centrum för musiktalanger