Publicerat 7 juni 2021 Välkommen till det digitala musiklägret!

En uppvisning i hur kultur och näringsliv kan samverka för att skapa något unikt och viktigt

19–23 juni 2021 genomförs det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema för 8:e året i rad. Lägret organiseras av Göteborgs Symfoniker i samarbete med stiftelsen El Sistema Sweden och är en viktig del av Göteborgs 400-årsjubileum.

ungdomar som formar händerna til hjärtan

En ny tradition där vi spänner bågen ytterligare inför 2021> När en dörr stängs öppnas en annan, eller hur? Vad gör man för att inspirera och skapa den lägerkänsla som gör Side by Side helt unikt mot en grupp unga som suttit framför skärm i över ett år? Jo, vi tar i från tårna och bjuder in 45 pedagoger som flyttar in i varje skrymsle och vrå i Konserthuset. Vi lägger till teknik för att mötas och sätt att faktiskt spela tillsammans och vi kryddar med utmaningar och tips och trix från våra musiker. Nu utvecklar vi förra årets Digisida och spänner bågen med massor av livesända rep och visst är det med fjärilar i magen vi närmar oss Side by Side 2021.

Från att ha haft ett lägerområde som tog stora delar av centrala Göteborg i anspråk ställde lägret snabbt om till en digital lösning under pandemivåren 2020. Den nya satsningen Side by Side: Digital lockade uppskattningsvis 1000 deltagare från 30 länder. De fick dansa, sjunga, spela musik, lära sig nya saker, chatta och utföra olika utmaningar.

Ett normalt år samlas runt 2500 barn och unga mellan cirka 6 och 23 år gamla från hela världen för att sjunga och spela musik tillsammans, sida vid sida med professionella musiker. Med musiken som kraft motarbetar Side by Side segregation och bygger broar mellan människor, kulturer och kontinenter.

flicka som håller i tvärflöjt

Ny teknik kräver ny kompetens. Årets läger kommer till stora delar att genomföras via Microsoft Teams och vi är oerhört glada och tacksamma för att kunna samverka med Microsoft och Telia för att få årets läger att flyga rent tekniskt. Dessa hjältar har har hållit oss i handen under hela planeringen av lägret. Båda bolagen kommer också att finnas på plats i lägrets digitala redaktion som blir det pulserande hjärtat under de fyra lägerdagarna. Vi sticker också ut hakan och kommer att spela live mellan olika konserthus. Med en banbrytande teknik som möjliggörs av företaget Elk med produkten Aloha blir lägret en test-arena för att faktiskt kunna spela  i realtid oberoende av avstånd. Tänk vilka möjligheter det skulle öppna upp!

Läs mer om hela lägret här

Vi ses på en skärm nära dig!

Eva Essvik
Sponsorsansvarig, Göteborgs Symfoniker