Publicerat 11 januari 2022 Låt oss se fram emot ett gott nytt år

Även om det bara är ett skifte i kalendern för det med sig tankar om framtiden och vad det nya året kommer att bjuda på för dig och för mig.

Sällan har det väl känts så angeläget att önska varandra gott nytt år! Även om det bara är ett skifte i kalendern för det med sig tankar om framtiden och vad det nya året kommer att bjuda på för dig och för mig.

Vi kan se tillbaka på en höst där vi återigen fått träffas, fått utbyta glada blickar och kunnat umgås ledigt med varandra. Vi har haft en fantastisk orgelinvigning med internationella toppsolister och organister från hela Västra Götaland, en dryg vecka då en förväntansfull och nyfiken publik fyllde vårt hus. Och Göteborgs Symfoniker har visat att de håller samma höga klass som vanligt.

Jag tänker bland annat på konserten med Dvoráks Symfoni nr 9, ”Från nya världen”, med vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali – ni som var med och kände energin och glädjen vet vad jag talar om. Konsten och kulturen är oumbärliga för ett fullgott liv.

Santtu-Matias Rouvali framför orkestern på podiet i applådtacket.

Samtidigt inleds nu det tredje året med pandemin. Vi har genomlevt den ena vågen efter den andra i förhoppning om att det snart ska vara över. Den förvissningen finns, men till dess måste vi ta hand om varandra och visa hänsyn i den dagliga tillvaron.

Anpassad biljettkontroll bakom plexiglas.

Det har fungerat så fint i Göteborgs Konserthus med att hålla avstånd, sköta handhygienen och undvika större grupper. Att vaccinationspasset infördes innebar ytterligare ett moment vid konsertbesöket men är samtidigt en viktig insats i kampen mot spridningen av covid-19. Det ger oss ökad trygghet inför kommande konsertbesök under vårens första månader då vi hoppas få uppleva Bruckner med Blomstedt och Eschenbach, Mozart med Hannigan och Rimskij-Korsakovs Sheherazade med Rouvali. Härliga och givande konserter att dela tillsammans.

Publiken köar till biljettkontrollen i entréhallen. Skyltar om att hålla avstånd står på golvet.

Restriktionerna innebär dessvärre också att abonnenter inte kan få sina ordinarie platser och att antalet konsertbesökare är begränsat. Vi beklagar verkligen att det här drabbar er och vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till ett normalläge där vi alla kan se fram emot en trygg upplevelse tillsammans i Konserthuset.

Jag vill avsluta med ett stort tack till er alla för ert tålamod och er förståelse. Det varma engagemanget gör vårt arbete så mycket lättare. Vi ses på konserterna!

Sten Cranner
VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker