Publicerat 18 maj 2022 Upp ur pandemins tysthet tar vi Mahlers triumfatoriska andra symfoni!

Ingrid Ekberg, violinist i Västra Götalands Ungdomssymfoniker och sångare i Gustavi ungdomskör, berättar om ett efterlängtat projekt.

Två gånger två olika år har det skett försök till att få det här projektet ur startgroparna. Nu äntligen när konsertverksamheterna rullar igång uppstår även vi. Och med oss upp ur pandemins tysthet tar vi Mahlers triumfatoriska andra symfoni!

År 2020 planerades världens roligaste musikprojekt, som förstås inte gick av stapeln. Men nu, två år senare, är fem av Göteborgs ungdomskörer äntligen igång och repeterar inför Mahlers andra symfoni ”Uppståndelsen” som vi ska göra tillsammans med VÄGUS, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, på Göteborgs Konserthus i höst. Femte oktober blir det, ni kommer väl och lyssnar? Skriv upp det i kalendern direkt, jag väntar. Har du antecknat? Då fortsätter jag. Den 21:a april träffades äntligen koristerna i Annedalskyrkan för att sjunga igenom materialet med VÄGUS dirigent, och det låter redan bra.

Ungdomskör repeterar i krykan med dirigenten framför sig.

Jag som skriver det här sjunger andrasopran i Gustavi ungdomskör, men spelar också med VÄGUS. För mig blir den här processen alltså en dubbelt så trevlig upplevelse då jag får vara med på både kör- och orkesterrepetitionerna för att sedan på konserten sitta i orkestern och höra mina kollegor från bästa åhörarplatsen bara några meter framför mina körkollegor med fiolen i högsta hugg.

Det är fantastiskt vacker musik, om än bitvis svårsjungen. Det är till exempel inte så ofta vi som sjunger andrasopran måste röra oss mellan lilla f och tvåstrukna bess i en och samma sats, men när ni sedan kommer på konserten (femte oktober, precis som ni nyss skrev in i kalendern) ska ni få se att allt sitter som en smäck!

Notblad i förgrunden med kör i bakgrunden.

För tre av ungdomskörerna är det vårt andra projekt med VÄGUS. Vi har verkligen saknat dem sedan vi gjorde Beethovens nionde symfoni tillsammans härom året, och den här gången blir det en ännu större symfoni med en ännu större kör!

Att symfonin heter just Uppståndelsen är väl också lite passande. Två gånger två olika år har det skett försök till att få det här projektet ur startgroparna. Bägge gångerna har det hindrats av omkringliggande omständigheter. Nu äntligen när konsertverksamheterna rullar igång uppstår även vi. Och med oss upp ur pandemins tysthet tar vi Mahlers triumfatoriska andra symfoni!

Så det är med otrolig glädje och entusiasm som vi äntligen kan säga: nu kör vi!

Ung glad kvinna med kaffekoppen i handen.

Ingrid Ekberg
violinist VÄGUS
sångare Gustavi ungdomskör