Publicerat 7 september 2022 Musiken ger oss möjlighet att mötas, förstå och minnas.

Sten Cranner, Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker: I den stunden stod det så klart att musiken är ett gemensamt språk. Ett språk som låter oss uppleva all världens sinnesstämningar utan filter.

I maj i år hade vi glädjen att få fira Göteborgs Symfonikers Grammis-vinst för inspelningen av Valborg Aulins, Ida Mobergs och Elfrida Andrées orkesterverk. När projektets producent, Magdalena Fronczak beskrev inspelningens betydelse pratade hon om vikten av att aktivt minnas.

”Ordet ’glömma’ är ett så passivt ord. De här kompositörerna glömdes inte bara bort, de redigerades bort ur musikhistorien”, sa hon.

Valborg Aulin, Ida Moberg och Elfrida Andrée tonsatte verk av betydelse, i sin samtid och idag. Det har de gemensamt med var och en av de kompositörer vi presenterar den säsong vi nu har framför oss. Var och en av dem människor som skapat stycken som resonerar genom historien och som kan hjälpa oss att förstå både deras verklighet och vår egen. Det är kraften i musiken. Den bär genom tid och rum. Den ger oss möjlighet att mötas, förstå och minnas.

När Göteborgs Symfoniker framträdde tillsammans med Kyiv Soloists på podiet i mars var det en enkel melodi som förenade musikerna – och oss i publiken. Det är ett minne jag kommer att komma tillbaka till och påminna mig själv om. I den stunden stod det så klart att musiken är ett gemensamt språk. Ett språk som låter oss uppleva all världens sinnesstämningar utan filter.

I musiken kan vi alla få något av det vi behöver i varje tillfälle; en smula vila, en gnutta hopp, en plötslig insikt, stor glädje eller stöd – varje ton bär på en känsla som vi kan möta, som kan bära oss för en stund och som vi kan bära med oss länge.

Hjärtligt välkomna till säsongen 2022-2023 – låt oss göra även detta till ett spelår att minnas. Jag ser fram emot att möta er och mötas kring musiken!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker