En kvinna håller upp ett glänsande horn mot himlen. I bakgrunden ser man Götaplatsen och Avenyn. En kvinna håller upp ett glänsande horn mot himlen. I bakgrunden ser man Götaplatsen och Avenyn.

Publicerat 31 oktober 2023 Ta musiken till din hjälp

"I alla kulturupplevelser får vi en möjlighet att inte bara höra på, utan känna med, andra människor. Genom musiken kan vi, ordlöst, möta andra världar och få syn på vår samtid." Sten Cranner Vd och konstnärlig chef

Mörkret kryper närmare. Det väcker tankar om långa promenader genom tät skog. Länge, länge kan man gå på en stig och känna sig trygg och tillfreds, utan att tänka på att skuggorna tätnar. Utan att vara vaksam på vilka krön man passerat och var man valde att vika in på en ny stig.

Människor som går vilse i naturen klarar sig bättre om de stannar upp och ser sig om. De som aldrig uppmärksammar vägen de kom på, eller vart en ny kommer att ta dem, försätter sig därför i en farlig situation. Särskilt när mörkret faller.

Det som är sant i skogen är en sanning också i vår gemensamma vardag. Vi förlitar oss ofta på våra egna förmågor och fortsätter trampa på utan att lyssna på de som gått före. Ibland kan vi inte höra deras varningar. Ibland omsluter de oss som Iver Kleives orgeltoner i novemberkonserten Visor till de saknade.

En person spelar på konserthusorgeln

I alla kulturupplevelser får vi en möjlighet att inte bara höra på, utan känna med, andra människor. Genom musiken kan vi, ordlöst, möta andra världar och få syn på vår samtid. I konsertsalen får vi till och med en chans att dela den upplevelsen. Det är värdefullt på sätt som är svåra att mäta och än svårare att klara sig utan.

Den här hösten har vi sett hur världen ställts inför alltmer omfattande utmaningar. Ett krig i vår närhet fortsätter, tuffa ekonomiska förutsättningar påverkar alla och skapar en oro som tär och river isär. Trygghet vi kanske tagit för given ifrågasätts och omsorgen om andra sätts på prov. Mörkret har tätnat, men vi kan stanna upp. Vi behöver inte vara blinda för det som lurar i skuggorna. Vi kan hitta kraften att välja en stig som leder mot ljus och försoning, snarare än ökade avstånd.

Vi behöver inte gå vilse bara för att andra gjort det misstaget tidigare. Ta musiken till din hjälp. Låt den bli en röst av påminnelse och uppmuntran när den behövs som allra mest.

Jag ser fram emot att låta den här vintern lysas upp av ett helt fyrverkeri av gnistrande upplevelser. Från Familjens juljubel, via Julgala med Lise Davidsen och jubileumskonserten Göteborg 400+, till den makalösa Giganternas afton precis innan jul. Inte en minut av detta, eller något av allt annat som bjuds vill jag missa.

Hjärtligt välkomna att mota bort mörkret tillsammans med oss även denna vinter.

Vi ses på konserterna!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef
för Göteborgs Symfoniker