Stäng
Meny

Barockakademin Göteborgs Symfoniker

Barockakademin Göteborgs Symfoniker bildades runt 2008 och är en ensemble bestående av ett tjugotal musiker som drivs av lusten att utforska och levandegöra musik från 1600- och 1700-talen.

Konsertmästare för ensemblen är violinisten Terje Skomedal. Ensemblen har gjort en mängd konserter genom åren med gästande solister och barockspecialister. Konserter har spelats i till exempel Auktionsverket i Göteborg, i Mölnlycke och i Göteborgs Konserthus kammarabonnemang. Aktuella konserter hittar du i listan längst ner på sidan.

Gäster i urval

Takashi Watanabe cembalo
Dan Laurin blockflöjt
Anna Paradiso Laurin cembalo
Magnus Kjellson cembalo
Fredrik From violin
Robert Nairn kontrabas
Iwona Muszynska violin
Göran Karlsson cembalo

Konstnärlig ledare

Ensemblens konstnärliga ledare är sedan 2016 den italienske cellisten Stefano Veggetti. Han har under de senaste åren av sin musikaliska karriär uppskattats särskilt för sitt precisa, virtuosa musicerande, sitt enastående musikerskap och för sin känsla för tidstypisk interpretation.

Stefano Veggetti fick sitt cello-diplom vid L’Aquila-konservatoriet under David Cole, han fortsatte därefter sina studier i Philadelphia för Orlando Cole. Efter att ha återvänt till Europa, med ett stort intresse för tidstypiska instrument, deltog han i mästarklasser för Anner Bijlsma.

Han har framträtt i en rad europeiska radio- och TV-kanaler och har gjort inspelningar för Nuova Era, Opus 111, Accent och Brilliant och verkat som solist och kammarmusiker med framträdande musiker och ensembler i en rad sammanhang. År 2000 grundade han sin egen grupp Ensemble Cordia, med vilken han har nyupptäckt kammar- och orkestermusik från barocken och klassicismen.

Under 2013-2016 samarbetade Stefano Veggetti med Anima Eterna som solocellist. Sedan hösten 2016 är han konstnärlig chef för Barockakademin Göteborgs Symfoniker.

Undervisningen utgör en betydande del av Stefano Veggettis musikaliska liv. Han undervisar i barockcello vid konservatoriet i Verona och leder mästarklasser över hela Europa och är för närvarande konstnärlig chef för Akademin för antik musik i Bruneck.

Stefano Veggetti spelar på en cello av Nicola Gagliano från 1737.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!