Göteborgs Symfoniker

Santtu-Matias Rouvali blir ny chefdirigent

Den finske dirigenten Santtu-Matias Rouvali har utsetts till chefdirigent för Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester. Han börjar sitt fyraåriga åtagande hösten 2017. – Med sin dynamiska ungdomlighet representerar Santtu-Matias Rouvali något vi tror är framtiden i den klassiska musikvärlden, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Redan vid första mötet föll Göteborgs Symfoniker för den finske begåvningen och sedan dess har publik- och kritikersuccéerna radat upp sig: ”Santtu-Matias Rouvali var helt suverän” skrev Håkan Dahl i GP i höstas. Nu har samarbetet permanentats och den finske dirigenten är förväntansfull:

– Jag är stolt över att följa i fotspåren efter de tidigare chefdirigenterna Neeme Järvi, Mario Venzago och Gustavo Dudamel. Jag har sedan min debut med Göteborgs Symfoniker 2014 upplevt helt underbara konserter med orkestern och ser fram emot att återvända redan i höst. Sverige och Finland har båda ett rikt musikliv och det ska bli spännande att lyfta fram det bästa ur båda i Göteborg och på internationella turnéer, säger Santtu-Matias Rouvali.

Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, är mycket nöjd över utnämningen. – Med sitt organiska musicerande och sin oemotståndliga karisma har Santtu-Matias Rouvali tagit både orkester och publik med storm, och han har tydligt visat att han representerar något nytt och unikt som dirigent. Med Santtu får vi dubbel utdelning: han är tryggt förankrad i Symfonikernas nordiska tradition och representerar med sin dynamiska ungdomlighet något vi tror är framtiden i den klassiska musikvärlden. Han kommer att förvalta och utveckla chefskapet på ett fantastiskt sätt.

Musikerna i Göteborgs Symfoniker delar glädjen: – Santtu-Matias Rouvalis musikaliska energi och lyhördhet är fantastiskt stimulerande och utvecklande för oss i orkestern. Att tillsammans med honom få arbeta för att vårda traditionen och hitta nya spännande vägar i musiken känns otroligt inspirerande, säger Sara Trobäck, förste konsertmästare.

Santtu-Matias Rouvali återvänder redan nästa säsong med två toppkonserter: Bartóks Konsert för orkester och Brahms första pianokonsert med fenomenale virtuosen Marc-André Hamelin i september, och Prokofjevs Sinfonia concertante med Symfonikernas Artist in Residence Truls Mørk i maj.

Under Santtu-Matias Rouvalis första säsong som chefdirigent 2017-2018 väntar en turné till nordiska huvudstäder med pianisten Hélène Grimaud samt en rad konserter i Göteborg med färgstarka program. 2018-2019 planeras en Europaturné och därefter spännande föraktiviteter som kulminerar i staden Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Samtliga konserter med Santtu-Matias Rouvali spelas in för GSOplay och kan ses på webben och i surfplattor och mobiler.

Santtu-Matias Rouvali

Pressinformation

Stefan Nävermyr, redaktör +46-31-726 53 45   stefan@gso.se
http://www.mynewsdesk.com/se/goteborgskonserthus

Santtu-Matias Rouvali, chefdirigent

Skicka en hälsning

Passa på att hälsa till Maestro Rouvali och orkestern via facebook nedan!

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.