Stäng
Meny

Ett hus med musiken i centrum

När arkitekt Nils Einar Erikssons ritade Göteborgs Konserthus vid Götaplatsen ville han skapa en plats för alla, med musiken i centrum. Resultatet blev en för sin tid banbrytande byggnad som sedan 1935 fascinerat besökare från hela världen med sin stilrena funktionalism och sina vackra naturmaterial.

Konserterna spelas i Stora salen, ett storslaget rum världsberömt för sin fina akustik, och intimare Stenhammarsalen, stämningsfullt smyckad med vacker intarsia. I huset finns också en mängd konstskatter att vila ögonen på. Sven X:et Erixson, Britt-Marie Jern och Nils Wedel är några av konstnärerna bakom verken.

Här kan du gå på en digital rundtur i Konserthuset i 360° (fungerar bäst när du tittar från en dator).

Det började på Heden

Hade Göteborgs musikälskande borgerskap – köpmän, fabrikörer och redare – fått som de velat 1901 hade Göteborgs Konserthus blivit en traditionell skokartong som Musikverein i Wien, placerad där Vasakyrkan står idag.

En storstilad donation på 700 000 kr från Caroline Wijk blev grundplåten till ett nytt konserthus placerat på Götaplatsen, då den gamla byggnaden på Heden brunnit ned till grunden 1928. Förutom Stora salen finns ytterligare en konsertlokal i huset, Stenhammarsalen, vackert dekorerad med intarsia i trä på balkongen.

Krabban på Götaplatsen

”En krabba i en rektangel” kallade arkitekten Nils Einar Eriksson sitt hus. Krabban är den stora konsertsalen, utformad efter akustikens regler till ett rum för musikupplevelser. Rektangeln är kulturbyggnaden som med värdighet deltar i att forma stadens finrum och festplats, Götaplatsen.

I en tidningsintervju 1932, alldeles i början av projekteringen, beskriver Nils Einar Eriksson sin idé så här: ”Stilen blir inte enhetlig, men de enkla rena linjerna äro självklara. Det ligger i luften. Meningen är att det hela, exempelvis stora salen, skall bli demokratiskt betonat.” Vandringen till musiken är ett annat renodlat tema som genomströmmar husets arkitektur.

Huset invigdes 1935.

Smyckad med konstverk

Innanför husets väggar finns en mängd konstskatter att vila ögonen på. Möblerna i foajén är specialritade av möbelformgivaren och inredningsarkitekten Axel Larsson i samarbete med husets arkitekt Nils Einar Eriksson. Mattor och möbeltyg komponerades av Inga Wedel och den praktfulla dricksfontänen har nytillverkats av Orrefors efter Simon Gates originalritningar.

På väggarna i Götaplatsfoajén finns till exempel Otte Skölds freskomålning Folkvisan och Sveriges största väv – Melodier vid torget – med mönster av Sven X:et Erixson. Utanför entrén till Stenhammarsalen hänger Nils Wedels målning Musikanter.

Konst i Konserthuset

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!