Konst i Konserthuset Gösta Nystroem

Porträtt i brons av tonsättaren Gösta Nystroem som har en speciell plats i Göteborgs Symfonikers historia. Bysten finns placerad i Götaplatsfoajén.

Bronsbysten av tonsättaren Gösta Nystroem är placerad i Götaplatsfoajén. Nanna Johansen-Ullman (1888-1964) skapade konstverket 1944.

Gösta Nystroem föddes i Dalarna, växte upp i Södermanland och fick sin musikutbildning i Stockholm och Köpenhamn. Efter mer än ett decennium i Paris, där han bland annat studerade för tonsättarna Leonid Sabanejev och Vincent d’Indy och influerades av kollegerna och banbrytarna Stravinsky och Debussy, flyttade han i början av 1930-talet till Göteborg med hustrun och skulptören Gladys Heyman. Här komponerade han förstås och var recensent i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Redan 1927 framfördes några av hans sånger av Eric Zetterman och Symfonikerna under ledning av Matti Rubinstein i Konserthuset på Heden. Sedan följde flera verk, bland dem den atmosfäriska musiken Ishavet (tänkt som balettmusik till Svenska baletten i Paris) 1928, hyllningsstycket Ouverture symphonique till Göteborgs Symfonikers 40-årsjubileum 1945 och hans mest välkända orkesterverk Sinfonia del mare (nr 3) 1949. Hans samtliga sex symfonier har spelats av Symfonikerna, den sista Sinfonia tramontana 1967.

Gösta Nyströms musik kom att påverkas av tidens franska konstmusik och blandades upp med det mer nordiskt vemodiga. Han gjorde sig känd för sina romanser och samlingar som Sånger vid havet och Själ och landskap. Under sin ungdom var han också verksam som bildkonstnär och var en av de första svenska kubisterna. 1934-1936 verkade han som intendent för Göteborgs konsthall.

Nanna Johansen-Ullman (1888-1964)

Bysten av Gösta Nystroem utfördes 1944 av den danska konstnären Nanna Johansen-Ullman (1888-1964), född i Köpenhamn. Hennes far Viggo Johansen var en av den tidens mer kända och etablerade konstnärer i Danmark. 1911-1915 utbildade hon sig till skulptör vid Konstakademin i Köpenhamn.

På 1920-talet träffade hon den svenske konstnären Sigfrid Ullman som hon senare gifte sig med. 1929 flyttade paret till Göteborg där Sigfrid Ullman efterträdde Tor Bjurström som lärare på Valands målarskola fram till 1938. 1932 ställde Nanna Johansen-Ullman ut på Göteborgs konsthall tillsammans med sin make och 1946 tillsammans med Ivan Jordell. Hon är representerad på Nationalmuseum, Moderna muséet, Nasjonalgalleriet i Oslo samt på Göteborgs konstmuseum. Exempel på hennes verk finns också på Bergagårdsskolan på Hönö, i Palmhuset i Trädgårdsföreningen (fontän) samt på Sahlgrenska Universitetssjukhusets kvinnoklinik (Mor och barn).

40 x 19 x 26 cm (hxdxb)