Stäng
Meny

Nocturne, figur i kalksten

Nocturne, kvinnofigur, kalksten 113 x 38 x 27 cm (hxdxb). En kvinna stående i en klassisk pose, halvt insvept i ett tyg.

Detta konstverk har haft ett äventyrligt leverne. I Götaplatsfoajéns promenoar, vid sidan av den stora gobelängen, står skulpturen Nocturne av Fritz Bange. En kvinna i klassisk pose, halvt insvept i tyg. Vi vet inte exakt när den gjordes men att den 1918 skänktes till Göteborgs orkesterförening av en privatperson och därpå placerades i Konserthuset på Heden. Där fick den stå i tio år till den ödesdigra dag då byggnaden ödelades av en brand. Skulpturen räddades dock och förvarades i magasin tills det nya Konserthuset invigdes 1935. Vid utsmyckningen hämtades Nocturne fram och placerades först i solistfoajén bakom podiet innan den flyttades till allmän beskådan i promenoaren.

Fritz Bange (1885-1959)

Målaren och skulptören Fritz Bange studerade på Valand för Carl Wilhelmson och i Paris för Henri Matisse. Han var en tillbakadragen och självkritisk konstnär som sällan visade sin konst. Tillsammans med Bror Chronander utförde han reliefer till Masthuggskyrkan 1918 och 1942-1943 utförde han två reliefer till Transatlantics nybyggnad vid Packhusplatsen i Göteborg. Större delen av hans målningar förintades vid en brand på gamla Skeppsbron i Göteborg 1939. Vid sidan av sitt skapande var Fritz Bange också verksam som teckningslärare och justerare av mål, mått och vikt i Älvsborgs län. Han finns bland annat representerad på Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i
Stockholm.

Mer konst i Konserthuset

I Göteborgs Konserthus finns en skatt av konst och unik inredning. Möblerna i foajén är specialritade av arkitekt Nils Einar Eriksson, den vackra freskomålningen Folkvisan målades av Otte Sköld och Sveriges största väv – Melodier vid torget – har mönster av Sven X-et Erixson. Dessutom pryder en mängd unika tavlor, glaskonstverk och skulpturer husets väggar, korridorer och salar.

Titta på konstverken

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!