Stäng
Meny

Melodier vid torget, gobeläng

1936, gobeläng, 6,40 x 9,20 m (ca). Vävd av Barbro Nilsson (1899-1983) och sex väverskor efter en målad förlaga av Sven X-et Erixson. Arbetet med denna 60 m2 stora väv tog två år och den är en av Sveriges största vävnader. En särskilt anpassad vävstol fick användas för att väva i denna storlek.

Instrument och musiker från Spanien och Afrika syns i motivet som beskriver en öppen torgplats med såväl frukter och grönt till salu, som en spansk flamencodansös i vacker klänning. Mannen med blicken riktad mot dansösen sägs vara konstnären själv och den ljushårige pojken strax bakom, hans son. I Stenhammarsalens foajé hänger skissen till detta verk.

Sven X-et Erixson (1899-1970)

Målare och skulptör. X-ets bilder har sina rötter i en naivistisk och berättande tradition. I sina färgstarka skildringar av staden och arbetet gjorde han sig känd under 1930-talet. Många av hans litografier kom att få stor spridning genom Konstfrämjandets utgivning under 1940-talet och framåt.

Utbildning: Tekniska skolan i Stockholm, Konsthögskolan i Stockholm. Professor vid Konsthögskolan 1943-1953. Offentliga arbeten: Heliga Korsets kapell, Skogskyrkogården Stockholm, Uppsala stadsteater, Huddinge kommunalhus, m.fl. Representerad: Nationalmuseum, Moderna Museet, Waldemarsudde, Göteborgs konstmuseum, Statens Museum för Konst i Köpenhamn, Nasjonalgalleriet Oslo, med flera.

Renovering 2015

Under våren 2015 monterades väven ner för en minst sagt spektakulär rengöring och restaurering. Läs mer om den här.

Mer konst i Konserthuset

I Göteborgs Konserthus finns en skatt av konst och unik inredning. Möblerna i foajén är specialritade av arkitekt Nils Einar Eriksson, den vackra freskomålningen Folkvisan målades av Otte Sköld och Sveriges största väv – Melodier vid torget – har mönster av Sven X-et Erixson. Dessutom pryder en mängd unika tavlor, glaskonstverk och skulpturer husets väggar, korridorer och salar.

Till alla konstverk

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!