Göteborgs Konserthus Absolut stjärnstatus – Peter Jablonski firar Debussy 100 år

Evenemanget har ägt rum. Världspianisten hyllar en musikalisk gigant

Speltid ca: 2 t 5 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Classical-live
240 kr Barn /Student upp till 18 år 100 kr

Evenemanget har ägt rum

Då och då tar mänskligheten ett stort kliv genom innovationer och landvinningar som tidigare aldrig skådats. Må det vara boktryckarkonsten, psykoanalysen, en relativitetsteori, teveapparaten, datorn eller Internet så står det klart att resultatet av sådana uppfinningar gör att vi förändrar våra sinnen och sätt att leva våra liv.

Den franske tonsättaren Claude Debussy (1862-1918) förändrade musiken på ett sådant genomgripande sätt att man idag kan säga att nästan ingen musik – konstmusik, jazz, filmmusik eller pop – klarat sig ifrån att inspireras av Debussys revolutionerande och nydanande klangvärld. Han skapade en ny harmonik, klangbalans och möblerade om i musikens dramaturgi.

Av nya främmande element skapade han en universalmusik som inte bara tittar rakt in i diktens och målarkonstens värld utan även bär nyckeln till något fullkomligt unikt; förmågan att levitera. Debussys pianokompositioner hittar det tyngdlösa och svävar fritt i luften vilket var en kvalitet man tidigare möjligen enbart kunnat skönja hos mästare som Mozart och Chopin.

¨Jag älskar musik passionerat, och för att jag älskar den försöker jag frigöra den från torftiga traditioner som kväver den.¨  Claude Debussy

Den Londonbaserade svensk-polske pianisten Peter Jablonski bjuder oss på en spännande resa med Debussymusik från sin nysläppta CD där programmet även omfattar Chopin och Liszt, som ju var Debussys egna inspirationer som ungt pianistunderbarn i Parisförorten Saint-Germain-en- Laye.

Programmet upptar även senare tonsättare som Gershwin och Copland/Bernstein som var starkt påverkade av Debussys innovationer både vokalt och instrumentalt. Den transatlantiska tråden Frankrike-USA är pikant framträdande hos tonsättare med jazzen i verktygslådan och den amerikanske pianisten Earl Wilds Gershwinetyder framstår som en kärleksfull hyllning till den franske nydanaren.

Introduktion innan konserten

Konsertintroduktion kl 17.00

Program

F. Chopin
Polonaise nr. 1 Op 26
5 Mazurkor:
Op 24 nr. 2, Op 7 nr. 3, Op 41 nr. 2, Op 56 nr. 2, Op 17 nr. 4

F. Liszt
Ungersk Rapsodi nr. 3
Ungersk Folksång nr. 5
Ungersk Rapsodi nr. 15 (Rákóczy March)

Paus

C. Debussy
Två Images ur bok 1:
Reflets dans l’eau
Mouvement

Tre Preludier:
La Cathédrale Engloutie
La terasse des audiences du claire de lune
Feux d’artifice

L’isle joyeuse

E. Wild
Etyd över en Gershwinsång: Embraceable you

A. Copland/L. Bernstein
El Salon Mexico

Peter Jablonski

Peter Jablonski har varit verksam på de stora internationella scenerna i tjugofem år. Han är känd för sin naturliga och lediga spelstil i kombination med en stor kännedom om pianorepertoaren, vilket resulterar i konsertframföranden där det tidlösa och unikt engagerande blir framträdande och kännetecknande.

Trots att Beethovens och Mozarts pianokonserter hör till favoriterna hyser Jablonski även stort intresse för den mera sällan exponerade delen av pianorepertoaren och tonsättare som Barber, Szymanowski, Lutoslawski och Copland. Eftertraktad som solist i hela världen har Peter Jablonski spelat med orkestrar som exempelvis BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Leipzig Gewandhaus, Mariinsky Theatre Orchestra, La Scala Philharmonic, Tonhalle Zürich, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, DSO Berlin, Warsaw Philharmonic, Philadelphia, Los Angeles Philharmonic och Cleveland Orchestra.

Den store dirigenten Claudio Abbado har hyllat Jablonskis utsökta tolkningar och legenden Vladimir Ashkenazy – som tidigt tog sig an den unge talangen som lärare och dirigentpartner för skivbolaget Decca – kom att fungera som både mentor och stöd i Jablonskis fortsatta karriär.

Han har samarbetat med samtida tonsättare som Lutoslawski och Pärt och hörs regelbundet med dirigenter som Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti och Myung-Whun Chung

Peter Jablonski har fått en rad verk komponerade för sig där man bl.a. kan märka Wojciech Kilar’s pianokonsert som gav honom ”Orpheus Award” vid sitt uruppförande vid Warszawas Höstfestival.

En diger 20-årig diskografi omfattar CDs utgivna av Decca, Deutsche Grammophon, Philips och Altera och Jablonski har erhållit åtskilliga fonogrampriser som exempelvis Edison Award för ¨Best Concerto Recording¨ med Shostakovichs Pianokonsert nr. 1, Rachmaninoffs och Lutoslawskis bägge Paganinirapsodier med Vladimir Ashkenazy och Royal Philharmonia Orchestra (Decca). Han erhöll även ”Grammophone Classical Music Award” för verk av Cécile Chaminade med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg (Deutsche Grammophon).

Peter Jablonskis livslånga passion för kammarmusik ledde till skapandet av den årliga och internationella Karlskrona Chamber Music Festival där han fungerar som konstnärlig ledare. Han har belönats med Litteris et Artibusmedaljen ur Hans Majestät Konungens hand 2005 och sedan 2017 fungerar Peter Jablonski som professor vid Royal College of Music i London. En position som aldrig tidigare förlänats en svensk.

Visste du att:

– Redan tidigt uppmärksammades Peter Jablonskis talang som trummis och slagverkare vilket han jämte komposition, dirigering och piano studerade vid Malmö Musikhögskola och därefter fortsatte pianostudierna vid Royal College of Music i London.

– Som ung jazztrummis spelade Jablonski med både Thad Jones och Buddy Rich i New York och uppmärksammades även av Miles Davis.

Läs en nylig intervju med Peter Jablonski.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang