Göteborgs Konserthus AIŌN

Evenemanget har ägt rum. Point Music Festivals första världspremiär: AIŌN, en dansföreställning, ett visuellt äventyr och en storartad musikalisk upplevelse med Iceland Dance Company och Göteborgs Symfoniker.

Speltid ca: 1 t Scen: Stora salen
350 kr Student 175 kr

Evenemanget har ägt rum

En dansföreställning som lika mycket är ett visuellt äventyr som en storartad symfonisk ljudupplevelse. Inspirationen till AIŌN kommer från en idé om tiden, och resan mellan olika dimensioner och har sin världspremiär på Point Music Festival.

I AIŌN bjuder koreografen Erna Ómarsdottir och tonsättaren Anna Thorvaldsdottir in publiken till en världsomspännande resa där musik och rörelse sammansmälter på ett unikt sätt. AIŌN spelas av Göteborgs Symfoniker och förkroppsligas av Iceland Dance Company från Reykjavik.

De två isländska konstnärerna är båda högt uppburna inom sina konstnärliga verksamhetsområden. Anna Thorvaldsdottir är för närvarande Composer in Residence hos Islands symfoniorkester och hennes musik har framförts av världens främsta orkestrar, bland dem New York Philharmonic, Berlins filharmoniker och Los Angeles Philharmonic. Erna Ómarsdottir är konstnärlig ledare för Iceland Dance Company och har hyllats för sina danskreationer som framförts vid ledande konstfestivaler och på teatrar världen över.

AIŌN är ett samarbete mellan Iceland Dance Company, Islands symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. Iceland Dance Company är ett danskompani med nationellt ansvar för att utveckla, skapa och förnya modern dans på Island.

Ingår i Point Music Festival

Under Point Music Festival 23-26 maj får hela Göteborgs Konserthus en ny gestaltning. Med ljud, ljus och scenografi skapar vi en stämning där allt kan hända. En atmosfär där musik, dans, performance och andra konstformer möts på helt nya och oväntade sätt, och sveper med sig publiken rakt in i äventyret. Köp det festivalpass som passar dig bäst eller handplocka favoritföreställningarna!

AIŌN ingår i följande festivalpass: Point PassStora salen PassFriday Pass

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

Inför ditt besök

Här hittar du all viktig information du kan tänkas behöva inför ditt besök på Point Music Festival.

Program

Aion har inspirerats av en abstrakt föreställning om tiden och resan mellan olika dimensioner. I Aion bjuder tonsättaren Anna Thorvaldsdottir och koreografen Erna Omarsdottir in publiken till en utomvärldslig färd där musik och rörelse sammansmälter på ett unikt sätt. Aion framförs av Göteborgs Symfoniker och förkroppsligas av Iceland Dance Company från Reykjavik. Anna Thorvaldsdottir och Erna Omarsdottir är båda högt aktade inom sina respektive yrkesområden. Anna Thorvaldsdottir är för närvarande Composer in Residence hos Islands Symfoniorkester och hennes verk har framförts av världsledande orkestrar som New York Philharmonic, Berlins Filharmoniker och Los Angeles Philharmonic. Erna Omarsdottir är konstnärlig ledare för Iceland Dance Company och hon har fått ta emot omfattande hyllningar för sina skapelser som har framförts vid ledande festivaler och teatrar världen runt. Aion är ett samarbete mellan Iceland Dance Company, Islands Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker

Medverkande

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.

Anna-Maria Helsing dirigent

Iceland Dance Company dans

Charmene Pang dansare

Elín Signý Weywadt Ragnarsdóttir dansare

Erna Gunnarsdóttir dansare

Félix Urbina Alejandre dansare

Inga Huld Hákonardóttir dansare

Shota Inoue dansare

Tilly Sordat dansare

Una Björg Bjarnadóttir dansare

Anna Thorvaldsdottir kompositör

Erna Ómarsdottír koreograf

Pierre-Alain Giraud/Valdimar Jóhannsson videodesign

Valdimar Jóhannsson ljusdesign

Agnieszka Baranowska kostymdesign

Lovisa Ósk Gunnarsdóttir koreografassistent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2018-2019 Oj, oj, oj vilken säsong!

Nyfiken på vad nästa säsong erbjuder? Här ger vi några smakbitar...