Göteborgs Konserthus Amerikansk attack

Evenemanget har ägt rum. Kammarkonsert: Attacca Quartet

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
190-260 kr Student 95-130 kr

Evenemanget har ägt rum

Unga Attacca Quartet bildades vid Juilliard i New York och har under åren hyllats för sin skicklighet: ”Mästerskap som detta är sällsynt även bland stråkkvartetter som spelat tillsammans i decennier.” (Washington Post).

I första halvan presenteras ren Americana. Caroline Shaw vann Pulitzerpriset 2013 och här får vi höra två stycken för fyra stråkar: Valencia, en hyllning till apelsinen och dess formfulländade och intrikata struktur, samt Entr’acte (”paus”) – en blinkning till Haydn ”som plötsligt förflyttar en till andra sidan av Alices spegel, ett slags absurd, nyanserad övergång till technicolor”.

Different Trains är en fascinerande resa med tåg genom 1940-talets USA och en reflektion över judarnas skilda villkor i Amerika och Europa under och efter kriget. Steve Reichs energiska musik har en dokumentär känsla med sina inspelade effekter och röster som bildar säregna, hypnotiska melodifragment bakom lokets ångvissla.

Beethovens sista stora stråkkvartett är berömd för sitt adagio, Heiligen Gedanksang, som i stillhet visar hur ett begränsat antal toner kan förvandlas till en fantastisk skönhetsupplevelse.

Program
Paus 25 min


Medverkande


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter