Göteborgs Konserthus Aynur Doğan

Evenemanget har ägt rum. Hennes unika uttryck införlivar traditionell kurdisk folkmusik med västerländsk musiks samtida sensibilitet.

Speltid ca: 2 t Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Riksteatern
295 kr

Evenemanget har ägt rum

Att höra Aynurs röst är att höra förvandlingen av alla lager av mänsklig glädje och lidande sammansvärjs till ett ljud. Det når så djupt in i vår själ, sliter i våra hjärtan och sedan är vi för ett ögonblick, förenade som ett. Det är oförglömligt.”
Yo-Yo Ma

Kurdisk folkmusik med en av vår tids rikaste röster!

 

Aynur är en av vår tids mest framstående kurdiska sångare. Hennes imponerande och extraordinära musikaliska berättarröst representerar det kurdiska musikarvet från hennes kulturella rötter som en global genre. Hennes unika uttryck ingjuter traditionell kurdisk folkmusik med västerländsk musiks samtida sensibilitet. Hon är en av bästsäljarna bland kurdiska folkalbum. Hennes skivor hyllas inte bara i turkiska medier utan även internationellt. Aynur har prytt omslagen på många av de främsta världsmusiktidningarna såsom Songlines Magazine, Folk Roots (fRoots), The London Times and Sons och medverkat i övriga stora tidskrifter som The Guardian, El Pais och FAZ.

 

Den 16 mars 2017 mottog Aynur en Master of Mediterranean Music Award av Berklee College of Music MMI i kategorin Mediterranean Women in Action för hennes bidrag till att bevara de kurdiska folkmuntraditionerna, tolka den traditionella repertoaren och blanda den med andra moderna västerländska stilar.

 

Aynurs framgångar gjorde det möjligt för henne att samarbeta med ett brett spektrum av hyllade artister, inklusive den världsberömda cellisten Yo-Yo Ma och Silk Road Ensemble, Riccardo Muti, Kayhan Kalhor, Javier Limón, Kinan Azmeh, Nederland Blazers Ensemble, NDR Big Band och många fler. Hon medverkar i en av de mest anmärkningsvärda scenerna i Fatih Akıns dokumentär ” Crossing the Bridge / The Sound of Istanbul ” och är en del av Morgan Nevilles dokumentär ”The Music of Strangers” om Yo-Yo Ma och Silk Road Ensemble. omslagsnumret till många viktiga världsmusiktidningar som Songlines Magazine, Folk Roots (fRoots), The London Times and Sons, och med i viktiga tidningar som The Guardian, El Pais och FAZ.
Den 30 oktober 2021 mottog den kurdiska konstnären Aynur Doğan ”WOMEX 2021 Artist Award” vid prisceremonin som hölls i Porto.

Som bara exceptionella artister gör, når Aynur lyssnare i alla generationer, hon knyter an den unga generationen med rötterna av kurdisk musik, kombinerar skatter från det förflutna med ett musikaliskt språk av idag.

 

”Hon är en anledning att älska livemusik i kommande århundraden” Javier Limòn

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter