Göteborgs Konserthus Från Rom till Neapel 

Världsartisten Dan Laurin gästar Konserthuset och bjuder på en italiensk resa i barockens tecken tillsammans med BAGS. Upplev ett glimrande sväng som värmer i vinterkylan. 

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Unga tom 29 år 123-158 kr Student 123-158 kr

Det blir 1700-tal för hela slanten när blockflöjtisten Dan Laurin och BAGS slår sina påsar ihop igen. Som alltid står barockmusik av högsta klass på programmet, och det blir en fartfylld resa genom det italienska landskapet.

Arcangelo Corelli är känd för sina Concerto Grossi, tolv konserter för stråkar och generalbas. De gavs ut i början 1700-talet och blev omåttligt populära. Under den italienska barocken gavs musikstycken inte sällan ut i samlingar om tolv i lagom format som kunde brukas vid skilda tillfällen. Ikväll hör vi tre av Corellis Concertos som komponerades i Rom. Han var en prisad violinist och tonsättare och skyddades av kardinal Ottoboni (som senare blev påve). Corelli var även vän med den abdikerade och utflyttade drottning Kristina av Sverige.

Över Lazios gröna kullar far vi vidare söderut och möter doldisen Domenico Sarro, en operakompositör som levde i Neapel. Där fanns också Francesco Duranto som var chef för konservatoriet Santa Maria di Loreto. Båda skrev de färgstark och inlevelsefull musik som kastar oss rakt in i 1700-talets bekymmerslösa och förgyllda salar.

BAGS är Barockakademin vid Göteborgs Symfoniker och leds av violinisten Terje Skomedal. Tillsammans med Dan Laurin och countertenoren Nicolò Balducci gav de 2023 ut skivan Amore Dolore (BIS). 

Dan Laurin är hyllad svensk blockflöjtist och en världsledande artist på sitt instrument. Han har gjort mer än trettio skivinspelningar och har vunnit två Grammis för bästa klassiska album.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Corelli Concerto grosso op 6 nr 5 11 min

Sarro Sonat i a-moll för blockflöjt, stråkar och basso continuo 9 min

Corelli Concerto grosso op 6 nr 2 12 min

Paus 25 min

Corelli Sonat för violin och basso continuo op 5 nr 12 "La folia" 12 min

Durante Konsert nr 1 i f-moll 9 min

Corelli Concerto grosso op 6 nr 4 9 min

Tisdag 9 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande

Barockakademin Göteborgs Symfoniker bildades runt 2008 och består av ett 20-tal musiker som drivs av lusten att utforska och levandegöra musik från 1600- och 1700-talen. Konsertmästare är Terje Skomedal. Ensemblen har gjort ett flertal konserter genom åren med gästande solister och barockspecialister, som Iwona Muszynska (violin), Takashi Watanabe (cembalo), Stefano Veggetti (cello) och Philippe Pierlot (viola da gamba). Förutom en rad konserter i Göteborgs Konserthus har Barockakademin också spelat på Auktionsverket i Göteborg, Kulturbruket på Dal och ett flertal andra platser i Västra Götaland. I mars 2022 spelade BAGS in en skiva för BIS med den italienske sopranisten Nicolò Balducci.

Blockflötsvirtuosen Dan Laurin har under sin karriär framträtt i stora delar av världen. Turnéer till USA, Japan, Korea, Indien och Australien liksom ledande europeiska musikcentra har bekräftat hans rykte som en av de mest intressanta - och ibland kontroversiella - solisterna på sitt instrument. Hans strävan att återupptäcka blockflöjtens klangmöjligheter har resulterat i en teknisk kapacitet och en spelstil som vunnit honom många utmärkelser inklusive två svenska Grammis (1995 och 2020), Föreningen svenska tonsättares pris för bästa tolkning av ett samtida svenskt verk och Kungliga musikaliska akademins interpretpris. Han är också professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Terje Skomedal konsertmästare

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter