Göteborgs Universitets aula Barockjuveler på Universitetet

Evenemanget har ägt rum. GSO Barock, Dan Laurin blockflöjt, Terje Skomedal violin

Speltid ca: 1 t 39 min
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Ta chansen att lyssna till GSO Barock och den världsledande blockflöjtisten Dan Laurin som bjuder på ett härligt program med både välkända och sällsynta barockjuveler. Det är fri entré!

GSO Barock, Göteborgs Symfonikers egen ensemble för äldre musik, spelar upp i ett härligt program med både välkända och sällsynta barockjuveler: Romans pampiga Drottningholmsmusik som skrevs till det kungliga bröllopet utanför Stockholm 1744, Bachs mästerliga violinkonsert i a-moll och en orkestersvit av Georg Philipp Telemann – sin tids mest produktiva och framgångsrika hitmakare i Tyskland. Fransmannen Jean-Féry Rebel var verkligen något av en rebell vilket han inte minst visar i den skräckinjagande skildringen av Kaos i balettmusiken Elementen.

Konserten spelas i Göteborgs Universitets aula i Vasaparken.

161202-danlaurin

Program

Roman Svit ur Drottningholmsmusiken 20 min

Bach Violinkonsert i a-moll 15 min

Paus 25 min

Rebel Chaos ur Les Eléments 6 min

Rebel Les Caractères de la Danse 8 min

GEORG PHILIPP TELEMANN (1681-1767) SVIT E-DUR TWV 55:E2 Ouverture Entrée Rigaudon 1 & 2 Air Rondeau hanaquoise Passepied Harlequinade Menuet 1 & 2 Alla tonsättare i det här programmet har på något sätt en relation till barockens frontfigur, Johann Sebastian Bach. Telemann till exempel, var gudfar till ett av den store Bachs 20 barn, Carl Philip Emmanuel Bach. Men en förlossning var farlig för både mödrar och barn. Georg Philipp Telemanns första hustru dog i barnsäng när de bara hade varit gifta i 15 månader. Telemann är en av de mest produktiva tonsättarna världen har sett och förmodligen en av de mest kunniga. Mot slutet av sitt liv höll han på med flera böcker om musikteori men hann inte få dem tryckta. Hur instrument fungerar var ett av de ämnen han ville skriva om. Ni kan vara säkra på att han har vänt och vridit på vart och ett av de instrument vi ska höra nu. Hurdan är deras klang, i vilka lägen låter de bäst, hur kompletterar och väger de upp varann? Unikt för Telemann var också att han både förstod sig på sin publik och sin ekonomi. Han var en pionjär när det gäller upphovsrättsfrågor. Innan dess var musik egentligen inte tonsättarens egendom, något som hans kolleger fick känna på. Telemanns musik nådde utanför överklassens stängda dörrar genom att han själv anordnade offentliga konserter och skrev musik som skulle vara lätt att spela. Även om han skrev 125 orkestersviter var det de mindre verken han lät trycka, sådant som gick att sälja, som folk kunde spela hemma - det var inte många som hade en hel orkester i vardagsrummet. Under Telemanns livstid trycktes bara ett tiotal av hans 125 orkestersviter. KATARINA A KARLSSON

Medverkande

Musiker ur Göteborgs Symfoniker

Dan Laurin blockflöjt

Terje Skomedal är stämledare för andraviolinerna i Göteborgs Symfoniker. Han studerade vid Barratt-Due Musikinstitutt i Oslo och för Giuliano Carmignola i Luzern där han tog solistdiplom. Terje Skomedal har arbetat som konsertmästare i Norrlandsoperans orkester i Umeå och i norska orkestrar. Han har bred erfarenhet som kammarmusiker och har turnerat internationellt med kammarorkestrarna Oslo Camerata och Spira Mirabilis samt framträtt som solist med flera norska och utländska orkestrar.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024