Göteborgs Konserthus Bassekou Kouyate – strängvirtuosen från Mali

Sveps med av den innovativa västafrikanska folkmusiken. Från Malis vibrerande musikscen kommer Bassekou Kouyate, mästaren på stränginstrumentet ngoni!

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Ungdom tom 29 år 123-158 kr

Sveps med av den innovativa västafrikanska folkmusiken. Från Malis vibrerande musikscen kommer Bassekou Kouyate, mästaren på stränginstrumentet ngoni, som samarbetat med storheter som Youssou N’Dour och Kronos Quartet.

Bassekou Kouyate är en av de verkliga mästarna på ngoni, stränginstrumentet från Västafrika som påminner om en luta. Tillsammans med bandet Ngoni Ba har han upprätthållit den folkmusikaliska traditionen och är på samma gång en virtuos och innovatör. Nu gästar han Göteborgs tillsammans med partnern Amy Sacko och hennes själfulla sång.

Bassekou Kouyate har med sin mix av folkmusik, rock och blues samarbetat med många musiker i och utanför Mali. Han har delat scener med storheter som Youssou N’Dour, Kronos Quartet, Taj Mahal, Bono och Paul McCartney.

Debutalbumet som släpptes 2007 prisades vid BBC Radio 3 Awards och uppföljaren blev nominerad till Grammy. Hans senaste album Miri från 2019 har ett mer subtilt och jordnära sväng. Miri betyder dröm eller kontemplation på det västafrikanska språket bamana. I titellåten återvänder Bassekou Kouyate till sin hemstad, en liten by vid floden Niger. Långt borta från huvudstadens buller, trafikstockningar och politiska kaos sitter han vid stranden och tänker på sitt liv.

Tidigare utannonserade bandet Ngoni Ba har fått förhinder. Vi gästas av duon Bassekou Kouyate och sångerskan Amy Sacko.

Kom i stämning inför konserten

Missa inte DJ Said som värmer upp publiken i foajén innan dörrarna till magiska Stenhammarsalen öppnas!

DJ vid skivspelarna i blått ljus.

Provlyssna

Lär känna Bassekou Kouyate.

Fredag 24 november 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande

Bassekou Kouyaté & Amy Sacko

Bassekou Kouyate ngoni

Aminata Sacko sång

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Roraima: musik från en hotad regnskog
29 sep 19.30

Jazzkomponisten Sigurd Holes verk innehåller ljudupptagningar från Amazonas regnskog - ett fascinerande tonlandskap och en visuellt uttrycksfull konsert med inspiration från Yanomami-folkets mytologi.

Köp biljetter
Fritt flygande världsduo
20 nov 19.30

Sångerskan Youn Sun Nah och gitarristen Ulf Wakenius, två världsstjärnor som låter ögonblicket styra. Tillsammans bjuder de på allt från amerikanska standards via koreanska folklåtar till väl valda rockklassiker.

Köp biljetter
Sirventés häcklar makthavarna
8 mar 19.30

Musik från södra Frankrike som du aldrig upplevt den! I all ödmjukhet visar trion hur musik och poesi kan spegla världens absurditeter när de tar den medeltida occitanska vissången i egna händer.

Köp biljetter
Vårvindar från Armenien
26 apr 19.30

Musik som blåser vintertrötta själar till liv. Ensemblen Norayr Kartashyan & Menua har med sig en rad traditionella instrument, däribland den vackra duduken tillverkat av aprikosträ.

Köp biljetter
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter