Stäng
Meny
fre
2
Feb
Kl 18.00
Flera datum

Ingmar Bergman 100 år

Varifrån kommer musiken? Ett musikaliskt drömspel i Bergmans universum med livemusik av Symfonikerna, video och ljus under Göteborg Film Festival.

Ingmar Bergman 100 år

Varifrån kommer musiken? Ett musikaliskt drömspel i Bergmans universum med livemusik av Symfonikerna, video och ljus under Göteborg Film Festival.

Svensk films demonregissör uppmärksammas på kulturscener världen över under 100-årsjubiléet 2018 och Göteborgs Symfoniker är med i leken. Välkommen till ett musikaliskt drömspel i Bergmans universum med livemusik, ljud och ljus i samband med Göteborg Film Festival.

Om filmen var Ingmar Bergmans yrke var musiken hans passion: den filosofiska frågan ”Varifrån kommer musiken?” som han ställde till Svenska folket i sitt sommarprat 2004  fascinerade honom genom hela livet och öppnade dörrarna till nya konstnärliga landvinningar och frågeställningar.

I detta allkonstverk närmar vi oss den mytomspunne regissören i ett drömspel med livemusik, video och ljus där såväl musiker som publik omfattas av Bergmans universum. Och av den eviga frågan – varifrån kommer musiken?

Bergmans djupa kärlek till musiken är föreställningens utgångspunkt. Här ryms kompositioner av bland andra Bach, Beethoven och Bruckner samt ett nykomponerat verk av tonsättaren Jüri Reinvere, som i många år var Bergmans förtrogne.

Erbjudande

Abonnenter i Göteborg Konserthus och Filmfestivalens Plus-medlemmar får 100 kr rabatt och betalar endast 330 kr/biljett (ord pris 430 kr). Bokas i biljettkontoret 031-726 53 00.

#Bergman100

Använd gärna #Bergman100, firandets officiella hashtag, och låt oss tillsammans göra 2018 till ett fantastiskt år till minne av Ingmar Bergman!

Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Frank Strobel Dirigent

Sedan 1984 är Frank Strobel verksam som dirigent med ett brett intresse för musik från olika epoker och i olika genrer. Han har arrangerat äldre och nyare musik för ett stort antal filmklassiker och dirigerat musiken vid filmvisningar i biografer, konsertsalar och operahus. Många av dessa produktioner har spelats in för TV. Bland filmerna kan nämnas Sergej Eisensteins Pansarkryssaren Potjemkin (Sjostakovitj) och Alexander Nevskij (Prokofjev), Fritz Langs Dr Mabuse och Metropolis samt Charlie Chaplins Stadens ljus som han framförde med Göteborgs Symfoniker i Scandinavium 2005. I Göteborg har han också dirigerat filmvisningar av Richard Strauss Rosenkavaljeren (2011), konserter med filmmusik av John Willams (2015) samt Metropolis (2016). På Frank Strobels repertoar står också senromantiker som Schreker, Zemlinsky och Siegfried Wagner. Han hade också ett personligt samarbete med Alfred Schnittke som bad honom sammanställa sviter ur ett 60-tal filmer Schnittke komponerat musiken till. Frank Strobel dirigerar regelbundet tyska orkestrar som Berlins radiosymfoniker, Tyska statsfilharmonin i Rheinland-Pfaltz och Frankfurts radiosymfoniker och arbetar internationellt med orkestrar som Finska Radions symfoniorkester, London Symphony, Luxemburgs filharmoniska orkester och Tonhalleorkestern i Zürich. På Komische Oper i Berlin är han aktuell med ett omfattande "Cinéma Vérité"-program. Frank Strobel har varit chefdirigent för Tyska filmorkestern i Babelsberg och grundade 2000 Europeiska filmfilharmoniska institutet i Berlin tillsammans med Beate Warkentien. En kulturinstitution som byggt ett gediget rykte för sin expertis i autentiska framföranden av filmmusik.


Arnbjörg Danielsen Regissör


Lene Juhl Videodesign


Kasper Stouenborg Ljusdesign


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev