Göteborgs Konserthus Stockholm: 1700-tal och 1900-tal

Evenemanget har ägt rum. Carl Michael Bellman och Olle Adolphson möter oss när gitarristen Mats Bergström och sångaren Olle Persson tar sig an två Stockholms-sekler.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
230-300 kr Student 115-150 kr

Evenemanget har ägt rum

Gitarr och sång från två sekler men en plats: Stockholm. De välkända musikerna Mats Bergström, gitarr, och Olle Persson, sång, tolkar musik från Sveriges huvudstad av bland andra Carl Michael Bellman och Olle Adolphson.

2021 uruppförde gitarristen Mats Bergström nyupptäckt gitarrmusik av Olle Adolphson – som förutom trubadur, diktare och kompositör också var en utmärkt gitarrist. 300 år tidigare skrev tysken David Kellner lutmusik i Stockholm. I samma stad levde och verkade nationalskalden Carl Michael Bellman och “den svenska musikens fader” Johan Helmich Roman föddes där.

Både Bellman och Adolphson skrev gärna om kärlek och vardag. Det är förlossningar, tvättbryggor, manglar och höns i Bellmans dikter medan Adolphson beskriver hur kärleken tystnar eller börjar prata mitt i vardagen genom möblerna och vinden som far i träden. Stockholmstoner tolkas av två artister från samma stad: Olle Persson som är välkänd i Sverige för sin vackra röst och Mats Bergström med sitt mångsidiga gitarrspel.

Provlyssna

Lär känna tonsättarna.

Program

Roman Uvertyr Ess-dur 4 min

Roman Allegro ur Drottningholmsmusiken 3 min

Roman Bourré ur Assagio g-moll 2 min

Kellner Chaconne i A-dur 7 min

Kellner Campanella i D-dur 3 min

Kellner Aria i D-dur 4 min

Kellner Giga i D-dur 2 min

Bellman Fredmans epistel nr 33 "Stolta stad" 6 min

Bellman Fredmans epistel nr 48 "Solen glimmar" 7 min

Bellman Fredmans epistel nr 9 "Käraste bröder" 4 min

Paus 25 min

Adolphson Elva stycken för gitarr ur mitt musikaliska skissblock 24 min

Adolphson Fågelsång 3 min

Adolphson Fröken Frenssen 4 min

Adolphson Nu har jag fått den jag vill ha 4 min

Adolphson Trubbel 4 min

Adolphson Mitt eget land 4 min

Söndag 12 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Gitarristen Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Han verkade under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker. Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta och framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker och BBC Symphony Orchestra (HK Gruber: Busking), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm (Tan Dun: Guitar Concerto) och Göteborgs Symfoniker (Kurtag: Grabstein für Stephan). Mats Bergströms hyllade version av Steve Reichs Electric Counterpoint har presenterats på konserter i Royal Albert Hall (BBC Proms 2011) och Festival Hall i London, Esplanade Concert Hall i Singapore, Grieghallen i Bergen och Stockholms Konserthus i närvaro av kompositören själv. I hans diskografi märks bl.a. inspelningen av Bachs Sei Solo - de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin i egen gitarrbearbetning - som lovordats i internationell press och som nominerades till en "Grammis", Schuberts Die schöne Müllerin tillsammans med Olle Persson samt en serie skivor med Georg Riedel på temat Sånger utan ord.

Olle Persson tillhör sedan många år de mest efterfrågade och engagerade svenska sångsolisterna i sin genre. Med en ovanligt bred repertoar, både inom opera- och konsertrepertoaren, har han framträtt på de flesta betydande scener i Norden. Därtill har han ofta engagerats för uruppföranden och nyare repertoar. På Folkoperan i Stockholm har Olle Persson sedan 1987 varit en regelbunden gästsolist med över tio huvudroller (bland dem Figaro, Posa, Jago, Scarpia, Don Giovanni). Utöver samarbetet med Folkoperan har Olle Persson medverkat i en rad uppsättningar på bland annat Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Drottningholmsteatern och Norrlandsoperan. Olle Persson samarbetar regelbundet med gitarristen Mats Bergström vars gitarrtranskription av pianostämman till Schuberts Die schöne Müllerin gjort det möjligt för duon att framföra denna omtyckta sångcykel på en mängd platser, både i Sverige och utomlands. Han har gästat festivalen Vinterfest 2013 och medverkade vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Requiem på Berwaldhallen i mars samma år. Olle Persson har senare medverkat vid ett uruppförande av Sandströms Matthäuspassion i Berlinfilharmonin samt i John Adams opera Nixon in China på Kungliga operan. Han har medverkat på ett stort antal skivinspelningar, bland annat Kurt Atterbergs Symfoni nr 9 med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter