Göteborgs Konserthus Bugge’s Bach

Evenemanget har ägt rum. Barocken sätter ramarna. Jazzpianisten Bugge tar ut svängarna. Här tolkas de berömda Goldbergvariationerna som du aldrig tidigare hört dem.

Speltid ca: 1 t ingen paus Scen: Stora salen
350 kr Student 175 kr

Evenemanget har ägt rum

Barocken sätter ramarna. Bugge tar ut svängarna. Scenen intas av jazzpianisten Bugge Wesseltoft och hans trio tillsammans med Norska Kammarorkestern.

I kulisserna står Johann Sebastian Bachs ande med ett förmodat leende på läpparna. När ensemblen ger sin tolkning av hans berömda Goldbergvariationer, i nyskrivna arrangemang av Terje Tønnesen, rör musikerna sig sömlöst mellan originalsatser och improvisation. Som Bugge Wesseltoft säger, ”det viktiga är att låta inspirationen driva utvecklingen, att arbeta för att hitta ett unikt personligt uttryck.” Bach hade gillat det.

Upplev Bugge Wesseltofts magiska händer i videon från Risør kammarmusikfestival:

Och här är Bachs originalverk i Glenn Goulds berömda inspelning från 1956:

Ingår i Point Music Festival

Under Point Music Festival 23-26 maj får hela Göteborgs Konserthus en ny gestaltning. Med ljud, ljus och scenografi skapar vi en stämning där allt kan hända. En atmosfär där musik, dans, performance och andra konstformer möts på helt nya och oväntade sätt, och sveper med sig publiken rakt in i äventyret. Köp det festivalpass som passar dig bäst eller handplocka favoritföreställningarna!

Bugge’s Bach ingår i följande festivalpass: Point Pass, Stora salen Pass, Thursday Pass

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

Inför ditt besök

Här hittar du all viktig information du kan tänkas behöva inför ditt besök på Point Music Festival.

Program

Bach Goldberg-variationer

Medverkande

Sedan starten 1977 har Norska kammarorkestern utvecklats till en av de främsta kammarorkestrarna på den internationella arenan. Orkestern har gästat konserthus i stora delar av Europa, USA och Asien ett flertal gånger. Närmare 40 inspelningar har givits ut med orkestern, både den viktigaste repertoaren för stråkorkester samt samarbeten med solister som pianisten Leif Ove Andsnes, violinisterna Iona Brown och Terje Tønnesen, altviolinisten Lars Anders Tomter samt trumpetaren Tine Thing Helseth. Norska kammarorkestern har spelat med en rad norska och internationella solister och har alltid lagt stor vikt vid att presentera nya verk av inhemska och utländska tonsättare. Orkestern har sin egen konsertserie i Universitetsaulan i Oslo. Därutöver spelar Norska kammarorkestern i flera andra konsertsalar i Oslo och närliggande städer samt genomför regelbundet turnéer i stora delar av Norge. Fasta konstnärliga ledare samt gästande ledare för orkestern har varit Iona Brown, Leif Ove Andsnes och Isabelle van Keulen. Nuvarande konstnärlig ledare är Terje Tønnesen som haft samma befattning sedan 1977. Sedan säsongen 2013-2014 bjuder orkestern in en ny konstnärlig ledare varje år. Först ut i den rollen var klarinettisten Martin Fröst och 2016-2017 är det violinisten Anthony Marwood. 2013 tilldelades Norska kammarorkestern och Terje Tønnesen det prestigefyllda Lindemanpriset.

Bugge Wesseltoft piano

Sigurd Hole kontrabas

Petter Baden trummor

Terje Tønnesen konstnärlig ledare

Andreas Edlund cembalo

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter