Göteborgs Konserthus Mad Songs

Evenemanget har ägt rum. En svindlande resa från renässans till nutid med Det Norske Kammerorkester och Tora Augestad mezzosopran.

Speltid ca: 1 t 30 min Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

En kväll med musik på temat galenskap, från renässans till nutid. Med inspiration från, och avstamp i, Henry Purcells Mad Songs tar gästande norska kammarorkestern oss med på en svindlande resa där verk av Kurt Weill och Georg Philipp Telemann möter samtida kompositioner. Tillsammans med solisten Tora Augestad visar orkestern att barockmusik kan framföras som kabarévisor och popmusik låta som toner från en svunnen tid.

Sedan starten 1977 har Norska Kammarorkestern etablerat sig som en av de främsta kammarorkestrarna på den internationella klassiska musikscenen. De är kända för sitt raffinerade ljud och sina innovativa konsertformat. NCO består av Norges bästa instrumentalister inklusive dess 21 kärnmedlemmar som arbetar tillsammans som ett kollektiv.

Provlyssna

Lär känna Norska Kammarorkestern.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

Xenakis / Biber Entrata

Eccles Restless in Thought 4 min

Purcell Bess of Bedlam 4 min

Telemann Svit ur Don Quixote 20 min

Anonym Tom o'Bedlam 5 min

Biber Battalia 10 min

Weill Mackie Messer ur Tolvskillingsoperan 5 min

Weill Sjörövar-Jenny ur Tolvskillingsoperan 5 min

Hollaender Münchhausen 5 min

Spoliansky Alles Schwindel 5 min

Piazzolla Oblivion

Rubin Regin 4 min

Dames Nada 4 min

Medverkande

Det Norske Kammerorkester

Med 44 år som konstnärlig ledare för Norska Kammarorkestern har violinisten Terje Tønnesen (f 1955) gjort ett oförglömligt avtryck i det norska musiklivet. Terje Tønnesen har vunnit flera internationella priser och har fått Griegpriset och Kritikerpriset i Norge. Han har turnerat i både Europa, USA och Kina och har under sin karriär samarbetat med musiker som Mstislav Rostropovich, Maurice André och James Galway. Terje Tønnesen leder den svenska ensemblen Camerata Nordica i Kalmar. Han var också fram till 2020 förste konsertmästare i Oslo Filharmoniska Orkester. I Göteborg 12 oktober leder han återigen Norska Kammarorkestern som han var med och startade 1977.

Tora Augestads mångsidighet har inspirerat många kompositörer, regissörer och dirigenter. Vokalt har hon svårt att placera sig i ett fack – som artist är hon flexibel, uttrycksfull, precis, sceniskt övertygande och med en ovanlig personlighet. Hon behärskar ett brett spektrum av uttryck. Sedan 2010 har Tora Augestad samarbetat med den schweiziske regissören Christoph Marthaler i projekt som sträcker sig från en opera av Beat Furrer till lekfulla kombinationer av klassiskt, jazz, pop och kabaré i Marthalers eget verk. Hon föddes i Bergen 1979 och har studerat klassisk musik och jazz i Oslo, Stockholm, Berlin och München innan hon tog examen i kabarésång vid Norges Musikhögskola. Tora Augestad nominerades till Nordiska rådets musikpris 2015 och 2018 blev hon utsedd till Årets artist av Norska Tonsättarförbundet för sin insats för norsk samtidsmusik. I mars 2019 vann hennes porträttalbum ”Portraying Passion” med Oslofilharmonikerna Spellemann- priset för årets klassiska release. I oktober gästar hon Göteborg tillsammans med Norska Kammarorkestern i konserten Mad Songs.

Atle Sponberg violin

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2022-2023 Musiken i mitt liv: Terje Tønnesen

Violinisten Terje Tønnesen om sin långa karriär

Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024