Göteborgs Konserthus Durationer: Schubertbad

Evenemanget har ägt rum. Makadams musikaliska reflektioner över verk av Franz Schubert. Konserten är en del av konsertinstallationen Durationer.

Scen: Entréhallen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

I samarbete med tre tonsättare har Ensemble Makadam laborerat med tid och rum, klang och lyssnande i olika former. I arbetet med ”konsertinstallationen” Durationer har tre kompositioner vuxit fram samt idéer om ljusdesign och scenografi. I projektet ingår också konserter och en miniessä.

Durationer kan upplevas i entréhallen i Göteborgs Konserthus 4-10 september. Under samma period kommer varje tonsättare också att få sina verk presenterade i sin helhet, med inslag av ensemblens improvisationer.

Förutom konserterna med tonsättarnas verk gör ensemblen två konserter med eget programinnehåll – däribland denna konsert – och så pratar journalisten och författaren Magnus Haglund om rummets betydelse för lyssnandet. Schubertbad är ett exempel på hur Makadam bryter upp och kommenterar komponerade verk med improvisation och fragmentarisering tillsammans med sångerskan Avin Omar. Här har de valt verk ur Franz Schuberts fantastiska kammarmusikskatt.

Mer om Makadam

Ensemble Makadam består av Sara Sjödahl – piano, Anna Lindal – violin, Elsbeth Bergh – viola, Kristina Lindgård (deltar endast 4 september) – cello och My Hellgren – cello. De arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentisering.

Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta av Makadams produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma upp i improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

I kvällens konsert är Franz Schuberts verk föremål för ensemblens reflektioner och det sker tillsammans med sångerskan Avin Omar där hon utgår från sin kurdiska tradition.

Avin Omar är kurdisk sångerska utbildad vid Institute of fine arts in Suleimani och bor i Sverige sedan åtta år. Hon kommer att fortsätta sin utbildning på musikhögskolan i Göteborg till hösten på världsmusiklinjen.

Durationer experimenterar med att framföra levande musik som installation på andra platser än de traditionella konsertlokalerna så att publiken ska kunna komma närmare inpå och till och med röra sig runt musikerna.

Durationer genomförs i samarbete mellan Göteborgs Konserthus, Levande Musik och Ensemble Makadam. Med stöd från Statens Musikverk och Kulturrådet.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang