Göteborgs Konserthus De gåtfulla vännerna

Evenemanget har ägt rum. Familjekonsert: historien om Elgars nära och kära och en festlig bulldog tecknas live av Grégoire Pont till Symfonikernas färggranna klanger. Presentatör: Klara Zimmergren.

Speltid ca: 40 min Scen: Stora salen
190 kr Student 100 kr Barn 60 kr

Evenemanget har ägt rum

Edward Elgars Enigmavariationer är en serie stycken om Elgars nära och kära och en festlig bulldog. De spelas samtidigt som den franske illustratören Grégoire Pont tecknar live på filmduk.

Med Ponts eleganta penna, Göteborgs Symfonikers färggranna instrument och Klara Zimmergrens timing ser vi fram emot en upplevelse för både små och stora ögon och öron.

Grégoire Pont

Franske illustratören och animatören Grégoire Ponts specialité i musiksammanhang är att han tecknar live under konserterna – bilder som i realtid växer fram inför publikens ögon. Detta har Göteborgs Symfonikers publik kunnat uppleva i uppsättningen av Gurrelieder 2016 och nu i barnföreställningen De gåtfulla vännerna. Han har också illustrerat profilbilderna för Symfonikernas samtliga barnkonserter säsongen 2017-2018. I perioden 17 april-14 maj hänger en utställning med hans bilder på väggen vid vinbaren i Stora salens foajé.

Klara Zimmergren

Klara Zimmergren är en svensk komiker, skådespelare och programledare i radio (Bossanova, Roll on, P3 Apelsin med mera) och TV (Djursjukhuset, Vi i Femman med mera). Hon är kanske främst känd från humorduon Mia och Klara.

Program

Elgar Enigmavariationerna

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Anna-Maria Helsing dirigent

Animatör och illustratör Som en stor älskare av klassisk musik har Grégoire Pont verkat för att göra den klassiska musiken tillgänglig och populär hos en ny publik. Han har utvecklat ett nytt koncept kallat Cinesthetics där han ritar och tecknar live på datorn samtidigt som orkestern spelar. Här skapas en unik upplevelse där musik och rörelser samspelar, en uttrycksform som har hyllats världen över. Grégoire Pont har bland annat tecknat till Ravels Gåsmors sagor på bokmässan i Frankfurt och i Royal Festival Hall samt Debussys Havet i Suntory Hall i Tokyo. I Sverige har han gjort animationer till Schönbergs Gurrelieder med Göteborgs Symfoniker i Prioritet Serneke Arena och medverkat i produktioner med symfoniorkestrarna i Norrköping och Helsingborg. Hans första operauppsättning var Ravels Barnet och spökerierna i samarbete med regissören James Bonas på operan i Lyon. Under tre säsonger arbetade Grégoire Pont med den franske dirigenten François-Xavier Roth - som även gästat Göteborgs Symfoniker - och hans nydanande orkester Les siècles på Presto! för fransk television. Den serien med korta musikavsnitt lanserade populära klassiska musikstycken hos publiken via animation och video och sågs av över tre miljoner tittare varje vecka. Det samarbetet har fortsatt på scenen, bland annat med Saint-Saëns Djurens karneval.

Klara Zimmergren presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret