Göteborgs Konserthus Familjekonsert: Nötknäpparen och jag

Evenemanget har ägt rum. Något av ett allkonstverk i miniformat – ett urval pärlor från Tjajkovskijs Nötknäpparen med en ballerina som dansar med animationer.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
150-220 kr Barn 70 kr

Evenemanget har ägt rum

Något av ett allkonstverk i miniformat – ett urval pärlor från Tjajkovskijs Nötknäpparen med en ballerina som dansar med animationer mot scenens färggranna fantomteater.

Det är den kreativa pianisten Alexandra Dariescu och dansaren Desirée Ballantyne som ger liv åt denna fantasifulla föreställning som gjort succé i London: ”Nötknäpparen och jag visade sig vara en omvälvande upplevelse för en gammal cyniker som jag och det var nästan att jag började tro på féer och jultomten! Dariescus vision kan inte hyllas nog!” (Seen and Heard International).

Passar alldeles perfekt för såväl små som stora konsertbesökare.

Program

PJOTR TJAJKOVSKIJ (1840-1893) NÖTKNÄPPAREN OCH JAG 1. Miniatyruvertyr 2. Scen 3. Inledning akt I 4. Marsch 5. Strid mellan Nötknäpparen och råttkungen 6. Snöflingornas vals 7. Sockerféns dans 8. Tarantella 9. Arabisk dans 10. Trepak (rysk dans) 11. Kinesisk dans 12. Rörflöjternas dans 13. Prinsens och sockerféns dans 14. Blommornas vals 15. Final Pianoarrangemang: 1, 9 & 12 Stepan Esipoff 2 Pjotr Tjajkovskij 3, 5 & 15 Gavin Sutherland 4, 6, 7, 8, 10, 11 & 13 Michail Pletnev 14 Percy Grainger Visst känner vi till Clara och Franz och deras nattliga äventyr med Nötknäpparen och råttkungen - en berättelse som blott och bart utspelar sig i Claras dröm, men vilken dröm! Kanske hade hon ätit för mycket god julmat och läckra sötsaker? Att julbordets överflöd spelar sin roll i danssagan avslöjar titlarna som lockar med nötter (förstås!), choklad och en sockerfé. Nötknäpparen var ett samarbete mellan Tjajkovskij och den kejserliga baletten i St Petersburg under ledning av fransmannen Marius Petipa. Han hämtade storyn från sagan Nötknäpparen och råttkungen i den franska bearbetningen av Alexandre Dumas d y ("De tre musketörerna") som hämtat stoffet från den romantiska sagokonstens mästare E T A Hoffman. Kultureliten i St Petersburg var balettokig och slukade de påkostade produktioner som den kejserliga balettens 230 dansare med sina prima ballerinor och manliga stjärnor gav ljuv rörelse åt. Redan vid uruppförandet hade Tjajkovskij tankar på att Nötknäpparen skulle bli en årlig jultradition för barn och vuxna och så småningom besannades den drömmen i stora delar av världen. Även i Göteborg där folk varje jul flockas för att uppslukas av den underbara sagan. Nötknäpparen och jag skapar med musik, dans, ljus och animationer sin egen förtrollade värld som med övernaturlig charm ofrånkomligt fångar allas uppmärksamhet. Handlingen känner vi igen. Det hela utspelar sig på julafton. Bland klapparna finner syskonen Clara och Franz en nötknäppare. När Franz försöker knäcka en stor nöt går redskapet sönder. Under natten drömmer Clara att den trasiga knäpparen får liv och attackeras av möss under ledning av den hemske råttkungen. Då rycker pepparkakssoldaterna ut till försvar - en stor batalj följer. Först när Clara kastar sin sko på råttkungen faller denne till golvet och mössen försvinner. Nötknäpparen förvandlas till en vacker prins som tar Clara med sig till godisparadiset. Där hålls bankett med sockerfén som värdinna. På festen framträder allehanda underliga varelser i form av choklad, te, kaffe och annat i en lång rad danser. Balettens final inleds med den berömda Blommornas vals, följd av en dans mellan sockerfén och prinsen. Ytterligare en vals leder till den briljanta finalen. Och med den slutar drömmen lyckligt och tryggt… STEFAN NÄVERMYR

Medverkande

Den rumänska pianisten Alexandra Dariescu har förbluffat publik och kritiker med sin självklara musikalitet och fängslande scennärvaro. BBC Music Magazine har hyllat hennes "storslaget klingande spel" som "enormt imponerande". Efter konserter i Carnegie Hall, Concertgebouw och Royal Albert Hall var hon solist med Eurupean Union Youth Orchestra och Vasily Petrenko i Bukarest, Rumänien. Hon har också framträtt med flera orkestrar i Nordamerika, bland dem Quebecs symfoniker och Utahs symfoniorkester. Efter succén med Nötknäpparen och jag på Barbican i London förra julen är hon nu på turné med samma föreställning i Wien, Hamburg, Bryssel, Luxembourg och andra europeiska städer samt med nedslag i Kina och Australien. Nyligen kom också boken och cd:n (Signum) Nötknäpparen och jag.

Kanadensiska Désirée Ballantyne studerade vid Royal Ballet School och English National Ballet School i London. Hon blev medlem i English National Ballet 1999 och utsågs till solist 2007. Under sin tid där dansade Désirée Ballantyne i alla de större repertoarverken i roller som den lila fén i Törnrosa (Tjajkovskij), Myrtha i Giselle (Adam) och Clara i Nötknäpparen (Tjajkovskij) i samarbete med koreograferna Akram Khan, Russell Maliphant, David Dawson och Itzik Gallili. Sedan 2016 har Désirée Ballantyne fortsatt sin danskarriär med framträdanden hos Michael Clark Company (To a Simple Rock'n'Roll Song) samt turnéer med en Straussgala (producerad av Raymond Gubbay) där hon var prima ballerina. Désirée Ballantyne har också medverkat i en rad filmer, bland dem skräckfilmen The Little Stranger (2018) och White Oak (2018) som handlar om en ung kinesiskas försök att bli ballerina i London. Hon har också medverkat i annonskampanjer för Lexus och Nikon och varit coach och dansare i teatersammanhang.

Nick Hillel regissör

Adam Smith animation

Jenna Lee koreograf

Sander Loonen tekniker

Yeast Culture videodesign

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2018-2019 Sju frågor till Alexandra Dariescu

Alexandra Dariescu, aktuell i helgens familjekonsert och kammarkonsert, avslöjar bland annat att hon är galen i meloner