Stäng
Meny
fre
30
Nov
Kl 19.30

FeminEast Festival: Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble

Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern i Riksteaterns temasatsning, som här gästar Världen i Konserthuset.

FeminEast Festival: Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble

Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern i Riksteaterns temasatsning, som här gästar Världen i Konserthuset.

Evenemanget är inte längre aktuellt

Möt iranska musikern och konstnären Mojgan Shajarian, för första gången tillsammans med stråkkvartetten Shahrzad Ensemble. På programmet står tidlösa verk av iranska kompositörer och kvinnliga poeter.

Mojgan Shajarian har musiken i blodet. Hon är dotter till Mohammad Reza Shajarian, den stora maestron inom persisk traditionell musik, och även hennes bror Mohammad Reza Shajarian är musiker. Sin musikaliska utbildning har hon fått från sin far och andra stora sångare som Hossein Alizadeh, men hon har även högskoleutbildning i musik.

Shahrzad Ensemble är en stråkkvartett bestående av fyra kvinnor som alla har masterutbildning i klassisk musik från Teherans konstuniversitet. Idén med en helt kvinnlig kvartett kan ses som både unik och banbrytande i Iran, där närvaron av kvinnor på musikscenen har mötts av svårigheter och begränsningar under de senaste fyrtio åren. Förutom att spela klassiska stycken komponerade av internationella artister fokuserar Shahrzad Ensemble också på arbeten av iranska kompositörer som de har framfört med artister som Homayoun Shajarian och bröderna Pournazeri.

Mötet mellan Mojgan Shajarian och Shahrzad Ensemble är ett projekt skapat av Tahmoures Pournazeri, en av de mest framstående kompositörerna av iransk musik idag med målet att sätta Irans rika musikkultur på kartan.

Riksteaterns koncept FeminEast Festival lyfter fram starka kvinnor i temasatsningen Voices of Change. Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer.

Världen i Konserthuset

I abonnemanget Världen i Konserthuset hittar du fyra handplockade konserter med traditionell folkmusik, modernt etnosväng och gränslösa kombinationer som sjuder av energi. DJ Said spelar i foajén före konserterna så att vi är laddade när musikerna drar igång! Spellistan är laddad med de artister du möter säsongen 2018-2019.

 

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!